Pretraga

Novi apel liječnika: ‘Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu’

A- A+

Ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, u ponedjeljak  je izjavio kako Ministarstvo prati situaciju sa zaraženima u školama i kako se za sada ne planira prelazak na online nastavu. Napomenuo je i kako nijedna zemlja na svijetu nije zatvorila škole, a da pritom nije uvela druge oštrije mjere. No, liječnici u Hrvatskoj tvrde da se strože mjere trebaju donijeti. Smatraju kako bi bilo dobro privremeno prijeći na online nastavu, barem kada su u pitanju stariji učenici.

Nastava na daljinu; foto: srednja.hr

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od 17. studenog, online nastavu u potpunosti, prema C modelu, trenutno izvodi 38 škola u Hrvatskoj. Većina, 70,22%, i dalje prakticira A model u kojemu su učenici stalno u školi. Na mješovitom B modelu je oko 5,6% škola. Preostale škole nastavu provode prema nekoj od kombinacija modela – A i B (3,9%) te A i C (17,35%).

I dok ministar obrazovanja Radovan Fuchs ističe kako su Ministarstvu obrazovanja još uvijek u uvjerenju, svakodnevno prateći sustav, da ne treba ići generalno s online nastavom, liječnici su drugačijeg mišljenja.

– Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove svakako treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje, kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima već da se može popiti kava gdje zrak cirkulira. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi apsolutno ne pridržavaju mjera, ni maske ni razmaka, hrpa infekcija krenula je s misa. To nije popularno reći u Hrvatskoj, ali o tome treba govoriti jer virus se širi neometano, rekla je za Večernji list Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Izdvojeni članak

Liječnički sindikat traži da srednje škole i fakulteti privremeno prijeđu na online nastavu

Podsjetimo, privremeni prelazak na online nastavu nedavno je zatražio i Hrvatski liječnički sindikat, a takvog su stava i u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine.

– Prije svega, treba slušati epidemiologe, koji su ometani raznim iznimkama Stožera i politike. Preporuke su da treba ograničiti rad klubova i teretana ili ga potpuno zabraniti, onemogućiti velika okupljanja. Još više treba apelirati na obitelji da smanje obiteljska okupljanja. Rad od kuće što više stimulirati, kao i online nastavu bar na ograničeno vrijeme, recimo na mjesec dana, pa potom evaluirati učinke, rekla je za Večernji Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap