Pretraga

Novi apel liječnika: ‘Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu’

A- A+

Ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, u ponedjeljak  je izjavio kako Ministarstvo prati situaciju sa zaraženima u školama i kako se za sada ne planira prelazak na online nastavu. Napomenuo je i kako nijedna zemlja na svijetu nije zatvorila škole, a da pritom nije uvela druge oštrije mjere. No, liječnici u Hrvatskoj tvrde da se strože mjere trebaju donijeti. Smatraju kako bi bilo dobro privremeno prijeći na online nastavu, barem kada su u pitanju stariji učenici.

Nastava na daljinu; foto: srednja.hr

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od 17. studenog, online nastavu u potpunosti, prema C modelu, trenutno izvodi 38 škola u Hrvatskoj. Većina, 70,22%, i dalje prakticira A model u kojemu su učenici stalno u školi. Na mješovitom B modelu je oko 5,6% škola. Preostale škole nastavu provode prema nekoj od kombinacija modela – A i B (3,9%) te A i C (17,35%).

I dok ministar obrazovanja Radovan Fuchs ističe kako su Ministarstvu obrazovanja još uvijek u uvjerenju, svakodnevno prateći sustav, da ne treba ići generalno s online nastavom, liječnici su drugačijeg mišljenja.

– Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove svakako treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje, kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima već da se može popiti kava gdje zrak cirkulira. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi apsolutno ne pridržavaju mjera, ni maske ni razmaka, hrpa infekcija krenula je s misa. To nije popularno reći u Hrvatskoj, ali o tome treba govoriti jer virus se širi neometano, rekla je za Večernji list Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Izdvojeni članak

Liječnički sindikat traži da srednje škole i fakulteti privremeno prijeđu na online nastavu

Podsjetimo, privremeni prelazak na online nastavu nedavno je zatražio i Hrvatski liječnički sindikat, a takvog su stava i u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine.

– Prije svega, treba slušati epidemiologe, koji su ometani raznim iznimkama Stožera i politike. Preporuke su da treba ograničiti rad klubova i teretana ili ga potpuno zabraniti, onemogućiti velika okupljanja. Još više treba apelirati na obitelji da smanje obiteljska okupljanja. Rad od kuće što više stimulirati, kao i online nastavu bar na ograničeno vrijeme, recimo na mjesec dana, pa potom evaluirati učinke, rekla je za Večernji Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Novi apel liječnika: ‘Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap