Pretraga

Štrajk svih profesora najavljen za sljedeći četvrtak

A- A+


Profesori osnovnih i srednjih škola, ali i profesori na fakultetima najavljuju štrajk za 29. studenoga, sljedećeg četvrtka. Sindikalisti su protiv otkaza Temeljnog kolektivnog ugovora u svim službama, ali i protiv najavljenog smanjenja materijalnih prava zaposlenih u javnim službama. Ako postupak mirenja s vladajućima ne uspije, članovi Matice sindikata koja okuplja više od 64 tisuće zaposlenih krenut će u jednodnevni štrajk upozorenja.

Sindikat hrvatskih učitelja na svojim stranicama objavio je plakat o nadolazećem štrajku, kao i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Zasad je poznato da im se pridružuje i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, te medicinari iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Izdvojeni članak

Dan učitelja ili dan žalosti: ogorčeni pripremaju prosvjed, a Jovanović u čestitarima

Nikad veći udar na obrazovanje

Iz analize prijedloga državnog proračuna vidljivo je drastično smanjenje sredstava za obrazovanje i znanost i to za 2013. godinu, ali i u projekcijama za 2014. i 2015. godinu. Konkretno se radi o smanjivanju proračunskih sredstava za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za 767 milijuna kuna u odnosu na trenutnu situaciju.

Također postoje realne naznake da će se trend rezanja sredstava nastaviti.

– Ovakav udar na znanost i obrazovanje nije nikad zabilježen ni u jednom državnom proračunu, čak ni u ratnim godinama, rekao je novinarima predsjednik Matice sindikata, Vilim Ribić na nedavno održanoj konferenciji.

Nema novca za znanstvene projekte, a nema ni zaposlenja za nove doktore znanosti

Osim nastavnika u školama, ljuti su i zaposlenici na fakultetima. Tako je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na svojim stranicama objavio javni poziv na štrajk. Osim smanjenja sredstava koje su pogubne za hrvatski obrazovni sustav, na fakultetima su dodatno frustrirani zbog iznimno slabim mogućnostima zapošljavanja mladih doktora u državi.

– Ako se proračunske smjernice obistine, Hrvatska će do kraja mandata ove Vlade biti zemlja s katastrofalno niskim ulaganjima u znanje i inovativni potencijal svojih građana, objavljuju iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Iz ovog Sindikata su dodatno sumnjičavi prema trenutnim smjernicama u proračunu, jer je potpora znanstvenim projektima iz proračuna završila s 31. listopadom ove godine. Također novi znanstveni projekti bi trebali biti odobreni tek 2014. godine.

Copy link
Powered by Social Snap