Pretraga

Studenti s poplavljenih područja dobit će pomoć od deset tisuća kuna i izravan upis u domove

A- A+

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić najavila je kako je ministarstvo donijelo odluku da se svim sadašnjim studentima s područja stradalih u poplavama, koji nisu dobivali stipendije, isplati pomoć od deset tisuća kuna. Za to će samo morati ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskim stranicama ministarstva. Osim toga svi sadašnji i budući studenti sa stradalog područja imat će izravan smještaj u domove, bez bodovanja.

Screenshot: YouTube

U prostorijama Gimnazije Županja danas je održan ispit državne mature iz matematike za učenike koji zbog poplave nisu uspjeli maturu polagati u zakonski predviđenom roku, a ispitu je pristupio 251 učenik. Nakon ispita je pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić najavila kako je ministarstvo donijelo odluku da se svim sadašnjim studentima sa stradalog područja koji nisu dobivali stipendije, isplati pomoć od po deset tisuća kuna, za što je dovoljno da studenti ispune obrazac koji se nalazi na mrežnim stranicama ministarstva.

Izdvojeni članak

Studenti sveučilišta u Regensburgu pomažu poplavljenim područjima, a prvu potporu dobili od profesora

Evo i uvjeta

– Dovoljno je da su redovni studenti i da imaju prebivalište na području općina Gunja, Drenovci i u Strošincima iz općine Vrbanja. Svi studenti s tih područja, i sadašnji i budući, imaju izravan smještaj u studentske domove, dakle, smještaj će dobiti bez bodovanja. Pri upisu na fakultet dobit će i stipendiju za slijedeću akademsku godinu od 1200 kuna mjesečno, rekla je Ružica Beljo Lučić.

Dodala je i kako će Vlada učiniti sve kako bi se škole na stradalom području obnovile i kako bi nastava u njima mogla započeti već ove jeseni.

Izdvojeni članak

Studenti diljem Hrvatske se ujedinili u pomoći građanima ugroženim poplavama

NCVVO osigurao opremu za pisanje mature učenicima iz poplavljenih područja

S maturantima se nakon ispita pomoćnica ministra Beljo Lučić susrela zajedno s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Majom Jukić i načelnikom Sektora za financijske poslove ministarstva Petrom Šokićem.

Šokić je naveo kako je prema prvim procjenama šteta na školama oko 9,6 milijuna kuna.

– Riječ je o štetama na građevinama i opremi. Škola u Gunji, donja etaža, dugo je bila u vodi i štete su takve da će trebati dulji vremenski period. Nadamo se, dobrim radom i dobrom organizacijom štete bi mogle biti sanirane. Nastave će vjerojatno biti i u Rajevu Selu i u Račinovcima najesen, rekao je Šokić.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kako bi im olakšao pisanje državne mature, svim maturantima koji su danas pristupili ispitu državne mature u županjskoj Gimnaziji, osigurao je džepna računala, šestare, trokute i pribor za pisanje.