Pretraga

Studentima iz Splitsko-dalmatinske županije od 1. listopada besplatna vožnja vlakovima HŽ-a

A- A+

Redoviti studenti iz Splitsko-dalmatinske županije koji studiraju izvan mjesta prebivališta, od 1. listopada će moći neograničeno koristiti vlakove HŽ-a, do bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj u kojemu se školuju. Rezultat je to ugovora, kojeg su danas potpisali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Ugovor se odnosi na studente, koji pohađaju fakultete van županije, ali i unutar nje, a predviđeni budžet za ovu mjeru je 70.000 kuna za jednu akademsku godinu.

Izdvojeni članak

Retro spika: Preko mobitela možeš kupiti avionsku kartu za Tokyo, ali za pokaz do škole čekaj u redovima

– Potpisali smo Ugovor o besplatnom prijevozu studenata kojeg mogu koristiti svi redovni studenti s područja Splitsko dalmatinske županije, a koji studiraju bilo gdje u Republici Hrvatskoj, kao i oni studenti koji studiraju unutar Splitsko dalmatinske županije, a koriste željeznički prijevoz. Razlog ovome je vrlo jednostavan. Prije svega svi se moramo potruditi i napraviti određene pomake kako bi revitalizirali željeznički prijevoz, čime bismo i gužve koje se događaju na našim prometnicama dodatno smanjili. S druge strane, želimo da se studenti osim odlaska u mjesto studiranja, i vraćaju u svoju županiju. Ovim današnjim sporazumom, želimo nastaviti i buduću suradnju s Hrvatskim željeznicama i kroz neke druge aktivnosti. Studenti će mogućnost besplatnog prijevoza ostvariti na način da će temeljem javnog poziva kojeg će oglasiti županija donijeti preslik osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu sa svog fakulteta o statusu samog studenta. Potom dobivaju “pametnu” karticu Hrvatskih željeznica koja vrijedi pet godina. Ova mjera kreće već od 1. listopada, a prvih mjesec dana provoditi će se temeljem iksice dok ne dovršimo program i izradu ovih pametnih kartica, a od 1. studenog program putovanja provodit će se sa samim karticama. Nadam se da ćemo na taj način potaknuti da studenti koriste Hrvatske željeznice gdje god studirali u Hrvatskoj, rekao je župan Boban, a stoji u vijesti na stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić zahvalio je županu na ovom Ugovoru te naglasio kako je Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj, koja je na ovakav način odlučila pomoći studentima sa svojeg područja besplatnim prijevozom na području cijele Republike Hrvatske, kako bi mogli kvalitetnije i češće putovati.