Pretraga

Studoši i maturanti, evo 15 savjeta za učenje nakon kojih ćete rasturiti na ispitima i državnoj maturi

A- A+

Škola je završila, norijada je prošla, skoro će državna matura. Na fakultetu ništa pretjerano drugačije jer je većini studenata ostao još jedan ili dva tjedna do ispita. Svi su trenutno u fazi razmišljanja o tome koliko će vremena i truda utrošiti na učenje i hoće li se sve to isplatiti. Iz tog smo vam razloga mi pripremili ovih 15 savjeta za učenja nakon kojih će ispiti na faksu ili državnoj maturi postati tek čista formalnost.

Foto: Youtube screenshot, srednja.hr

Studenti i maturanti ovih su (tje)dana na iglama, Počinju ispiti, neki od njih dosta teški, a ni popratni stres ne olakšava cijelu situaciju. No, mi smo vam odlučili pomoći. Iako se neki savjeti koje vam donosimo u nastavku teksta, a možda i većina, čini jako banalna, vjerujte, svi su itekako vrijedni i mogu znatno utjecati na rezultate vašeg učenja.

#1 Sredite si prostor za učenje 

Izdvojeni članak

Čitanje istog teksta više puta najgora je metoda učenja: Evo kako efektivno učiti

Prva i najbitnija stvar, koliko god vam se to činilo nevažno, jest pronaći udobno mjesto koje vam najviše odgovara za učenje. Nekome će to biti tiha soba, nekome dnevna u kojoj stalno šumi televizija ili radio, međutim potrebno je naći ono što vam odgovara. Ako ste u prevelikom neredu ili se oko vas previše čuje buka, gotovo je sigurno da se nećete moći skoncentrirati. A za one koji ipak vole da se nešto čuje u pozadini, postoji odlična stranica Coffitivity koja simulira nekoliko različitih zvukova, a služi upravo kao pozadinska buka za učenje. Možda bi bilo dobro da su vam ‘rekviziti’ za učenje prijenosni jer neka istraživanja pokazuju da je upijanje informacija efikasnije kada mijenjamo mjesta na kojima učimo.

#2 Postavite si realne ciljeve

Prije nego što počnete učiti, važno je postaviti ciljeve – koliko dugo učiti, koliko gradiva proći, kojeg se dijela prvo uhvatiti i sl. Zašto je to bitno? Prvo, postoji već dosta istraživanja koja pokazuju kako se postavljanje ciljeva može iskoristiti kao strategija za pomaganje ljudima da naprave pozitivnu promjenu u svojem životu. Jedno od pitanja koje si svakako morate postaviti prije učenja jest: Imam li realne ciljeve? Hoću li morati više raditi da ih postignem? Zapamtite, postavljanje nerealnih ciljeva neće pomoći ničemu osim vašoj zamisli da se ‘sve to može u jedno poslijepodne’. Zato, baby steps.

#3 Posavjetujte se s profesorima

Nakon svega, oni su tu da vas nauče nečemu, bilo profesionalno ili za život. Nemojte se ustručavati povući za rukav ponekog profesora i s njim se konzultirati oko nadolazećeg ispita državne mature, onog na faksu ili općenito gradiva koje vam predaje. Ponekad to znači puno jer profesor je uglavnom onaj koji vam najbolje može objasniti na što se trebate usredotočiti i koji su manje bitni dijelovi gradiva. Uostalom, maturantima nije loše ni da se počnu navikavati na razgovore u profesorskim kabinetima. Kada dođu na faks, konzultacije će im postati svakodnevica.

#4 Složite raspored učenja

Ova je točka usko vezana uz prethodnu, a uglavnom se odnosi na sastavljanje detaljnog plana i rasporeda učenja. Koji predmet, koliko sati, otkud početi i kako ga učiti – sve to bitne su komponente efikasnog učenja za ispite, bilo na faksu, bilo na državnoj maturi. Ako se držite plana, neće vam se dogoditi panična situacija u kojoj imate sedam ispita, a tek dva dana da ih sve spremite.

Izdvojeni članak

ČPČPP metodom učenja do najboljih ocjena

#5 Uzimajte redovite pauze od učenja 

Još jedna bitna stvar kod koncentracije jest da morate znati mjeru.

Ako se preforsirate, koncentracija će vam opasti i nećete biti ništa efikasniji nego da ništa ne učite. Zato, nakon određenog perioda učenja uzmite si pauzu.

Ako učite po više sati, ne zaboravite nekoliko puta tijekom učenja uzeti pauzu.

#6 Izbjegavajte ‘junk’ food

Burgeri, pizze, pekara. Sve se to čini primamljivo, posebno kada ste student, a pogotovo u situaciji kada, u skladu s točkom prije, uzmete pauzu od učenja. Pogrešno! Nemojte to raditi jer takva hrana uglavnom nije dobar stimulans mentalne i intelektualne aktivnosti. Umjesto klasičnih krivaca iz poznatih zagrebačkih pekara i objekta brze prehrane, odaberite ribu, orašaste plodove, sjemenke, jogurt i borovnice. Ista stvar vrijedi i na sam dan ispita. Koliko vam se god šećer činio primamljiv, već nakon sat vremena energija počinje opadati.

#7 Učite zajedno s kolegama ili prijateljima

Učenje u grupi možda zvuči kao tipični američki ‘high school’ klišej, no u stvarnosti nije tako besmisleno. Učenje u grupi zapravo ima svojih prednosti, među kojima su sigurno mogućnost provjere znanja s kolegama, međusobno ispitivanje, ispravljanje, nadopunjavanje, razjašnjavanje nedoumica, općenito razmjena ideja i drugo. Kada bih govorio iz svog iskustva, ovakav tip učenja mi je ujedno i najdraži. Od više od 30 ispita na faksu, tek nekoliko nisam naučio radeći s kolegama.

#8 Govorite na glas umjesto tihog čitanja 

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Pet trikova za noć prije ispita

Još jedna dobra stvar kod učenja u grupi s prijateljima ili kolegama jest to da nećete izgledati glupavo dok budete prepričavali gradivo koje ste pročitali ili proučili. Izgovarati na glas je bitno jer na taj način upotrebljavate ono što se prije toga zahvatili i razumjeli, a istraživanja pokazuju da je najbolje naučeno ono gradivo kojemu nekog poslije podučavamo.

Drugim riječima, najbolje ćemo naučiti ono gradivo koje budemo prepričavali i objašnjavali svojim kolegama u grupi. Osim toga, neki kažu i da im je zanimljiv takav način učenja jer se lekcije pretvore u priče koje jedni drugima prepričavamo pa sve dobije i zabavnu notu.

#9 Iskoristite mentalne mape, asocijacije i dijagrame

Velika je vjerojatnost, ma što god studirali ili učili za maturu, da je vaše gradivo lakše shvatljivo kada je sistematizirano i asocijativno povezano. Zato nemojte se libiti koristiti mentalne mape, povlačiti asocijacije, crtati dijagrame i slične strukture koje bi vam mogle pomoći u pamćenju i razumijevanju gradiva.

#10 Iskoristite blagodati novih tehnologija

Nemojte zaboraviti da danas na raspolaganju kao učenik ili student imate puno više nego što su imali naši stari. Laptopi, pametni telefoni, pristup internetu ma gdje god se nalazili. Sve to može se iskoristiti kako biste sami sebi pomogli u učenju za važan ispit. Zato guglajte, tražite informacije, konzultirajte mrežne izvore, radite bilješke, gledajte Youtube videe o gradivu koje učite.

#11 Vježbajte po ispitima prijašnjih godina

Ovo je možda jedan od najvrjednijih savjeta za maturante koji se upravo pripremaju za ispite državne mature. Iako se čini suviše banalno i svi si mislite ‘pa naravno da vježbam po starim ispitima’, odlučili smo to još jednom posebno naglasiti. Nešto malo iz mojeg iskustva – kad sam prije nekoliko godina polagao državnu maturu, pripremao sam se kod kuće, a najviše vremena posvetio sam rješavanju ranijih ispita. Ako nešto nisam znao u tim ispitima, onda bih se uhvatio literature. Izgleda da se isplatilo pa sam maturirao s odličnim uspjehom! Dakako, ovo vrijedi i za studente. Ako možete saznati neka od pitanja koja profesori stavljaju u ispite ili provjeravaju na usmenom – nije zgorega.

#12 Pogledajte dokumentarac na istu temu

Spremate povijest za državnu maturu ili ju već studirate? Vi ste odličan kandidat za prakticiranje ovog savjeta! Dokumentarci, ukoliko su relevantni i faktografski ispravni, što danas nije toliko teško provjeriti, izvrstan su i zanimljiv izvor informacija. Ponekad mogu biti i bolji od pisanih izvora jer daju kontekst nekim povijesnim zbivanjima i, ako se radi o atutentičnim snimkama, dočaravaju atmosferu. Osim toga, na Youtube postoji puno videa o astronomiji, fizici, kemiji, biologiji, čak i ‘crash courses’ iz filozofije.

#13 Naspavajte se noć prije ispita 

Izdvojeni članak

Ovo su najbolje i najgore tehnike učenja

Ovo posebno vrijedi za maturante! Ako prespavate ispit državne mature ili ga zbog neispavanosti slabije riješite, možete dosta utjecati na vlastiti život u sljedećih godinu dana pa zbog toga ne upisati željeni faks ili biti pod stresom od učenja cijelog ljeta dok čekate jesenske rokove. Zato, dan prije ranije na spavanje, ranije ustati, pojesti nešto nutritivno, a potom budno i spremno rasturiti maturu!

#14 Ne bi bilo loše da prije ispita prošetate

Dokazano je da malo vježbe pred ispit može znatno utjecati na rezultate ispita. Dr. Chuck Hillman sa Sveučilišta u Ilinoisu proveo je istraživanje koje je pokazalo kako 20 minuta tjelovježbe, u vidu hodanja ili blagog cardia, prije samog ispita može dosta poboljšati riješenost i konačne rezultate. Ako vam je škola na nekoj razumnoj udaljenosti, na ispit državne mature možete i prošetati 20-ak minuta.

#15 Pijte dosta vode

Na sam dan ispita, osim što je važno biti odmoran, pojesti nešto nutritivno i po mogućnosti prošetati, postoji još jedna krucijalna stvar – hidratizacija. Mozak najbolje djeluje kada ste hidrirani i zbog toga je važno unositi puno tekućine, preferirajući vodu ili neko drugo negazirano, nezaslađeno piće.

Copy link
Powered by Social Snap