Pretraga

Superbogati trojac ustanovio najizdašniju znanstvenu nagradu na svijetu

A- A+

Internetski poduzetnici u 2013. godini odlučili su nagraditi s 33 milijuna dolara 11 najuspješnijih znanstvenika iz područja medicine i biologije. U akciji nagrađivanja sudjeluju osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, suosnivač Googlea Sergej Brin i ruski tajkun Jurij Milner koji investira u nekoliko internetskih kompanija. Usporedbi radi, Nobelova nagrada iznosi 1,1 milijun dolara.

Izdvojeni članak

Josipović dodijelio harvardske nagrade Riječanki Ani i Zagrepčaninu Marku

Ruski poduzenik Jurij Milner, udružio se sa internetskim poslovnjacima Markom Zuckerbergom i Sergejom Brinom te nagradio najvažnijih 11 znanstvenika iz područja biologije i medicine u proteklom periodu, s čak 33 milijuna dolara. Ovo je izdašnija nagrada i od Nobelove, koju dodjeljuje Švedska znanstvena akademija.

Nije sam uspio u znanosti, pa odlučio nagraditi najuspješnije kolege

Prema samom Milneru ovo je i pravednija nagrada budući da nema ograničen broj znanstvenika koji ju mogu dobiti, a nema ni svečanosti prilikom dodjele, kojoj znanstvenici najčešće nisu naklonjeni, prenosi Večernji list.Sam Jurij Milner po struci je teorijski fizičar, a diplomirao je 1985. godine. Kao doktorski kandidat, upoznat će Andreja Saharova, koji će kasnije imati znatan utjecaj na Milnerovu investitorsku strategiju.

Već 1990. godine Milner napušta znanost, razočaran vlastitim postignućima te se posvećuje biznisu. Radio je za Svetsku banku, zatim i za ruskog tajkuna Mihajla Hodorovskog, koji kasnije završava u zatvoru. Potkraj devedesetih preuzima internetske poslovne modele sa Zapada te uz pomoć njih, u Rusiji njegova Mail.ru grupa ostvaruje veliki profit.

Sam Jurij Milner već prošle godine nagradio je devet znanstvenika s po tri milijuna dolara. Nagrade za fiziku dijeli, jer je to njegova osobna veza s nagradom, a iz biologije i medicine, jer ima dvoje bliskih rođaka koji boluju od karcinoma.

Nagrađivat će znanstvenike u usponu ili zenitu karijere

Milner se 2009. upoznao s Zuckerbergom, kada je kupio paket od 200 milijuna dolara dionica Facebooka, a sada ga je nagovorio na sufinanciranje nagrađivanja znanstvenika. Ove godine zamolio je za istu stvar i rusko – američkog poduzetnika Sergeja Brina.

Trojica bogataša namjeravaju nagradu dodjeljivati i idućih godina. No, naglašavaju da će nagrađivati znanstvenike u usponu ili zenitu karijere, a ne one umirovljene, koji su posljednja značajna istraživanja napravili prije 30 – 40 godina.

Jedanaest nagrađenih ove godine

Cornelia I. Bargmann – istražuje živčani sustav i ponašanje

David Botstein – radi na mapiranju markera bolesti na ljudskom genomu

Lewis C. Cantley – otkrio je obitelj enzima povezanih s rastom stanica i procesom nastanka karcinoma

Hans Clevers – na nizozemskom institutu Hubrecht proučava kako na odraslim matičnim stanicama nastaje karcinom

Napoleone Ferrara – na Kalifornijskom sveučilištu njegov rad na istraživanju tumora doveo do terapija za rak

Titia de Lange – radi na telomerima, zaštitnim završecima kromosoma

Eric S. Lander – na američkim sveučilištima vodi istraživanje humanog genoma

Charles L. Sawyers – istražuje znakove koji upozoravaju na rak

Bert Vogelstein – otkrio je protein koji suzbija rast tumora i radi na efikasnijoj kolonoskopiji

Robert Weinberg – otkrio prvi onkogen, koji mutira i uzrokuje rak

Shinya Yamanaka – zasluge za veliki proboj u radu na razvoju matičnih stanica