Pretraga

U čast preminuloj profesorici nagradili najboljeg učenika u kemiji: ‘U školi je ona bila naša mama’

A- A+

Profesorica Davorka Majetić u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu niz je godina predavala kemiju, sve do svoje iznenadne smrti u ljeto 2020. Bila je omiljena među kolegama, a još više među učenicima. Njoj u čast škola već drugu godinu zaredom dodjeljuje nagradu najboljem učeniku iz kemije. Ovogodišnja je otišla u ruke Tina Plaftaka, kojemu je Majetić bila i razrednica.

Tin Plaftak i ravnateljica Sandra Breka-Ovčar|foto: Gimnazija J. Slavenskog Čakovec/Facebook

– Strastvena kemičarka i zaljubljenica u nastavnički poziv, divna kolegica, razrednica i prijateljica, žena velika srca i okrepljujućeg osmijeha. Svoj je život posvetila podučavanju, a svojom je ljubavlju, mudrošću, strpljenjem, toplinom i znanjem oblikovala generaciju za generacijom, kako učenika, tako i kolega, uvijek spremna za razgovor, za slušanje, za savjet, tim su se riječima prije dvije godine u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu oprostili od profesorice kemije Davorke Majetić, koja je iznenadno preminula 2020. godine.

Nagradu dobio učenik Tin Plaftak

No zaboravljena sigurno neće ostati. Gimnazija J. Slavenskog dodjeljuje niz nagrada svojim najboljim i najuspješnijim učenicima, a jedna od njih, nagrada za postignuća u kemiji, nosi ime upravo profesorice Majetić. Nju je ove godine dobio maturant Tin Plaftak.

– Od prošle školske godine Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec dodjeljuje nagradu koja će nas trajno podsjećati na divnu, lepršavu i neprežaljenu profesoricu Davorku Majetić. Za iznimna postignuća u području kemije Nagradu Davorka Majetić za školsku godinu 2021./2022. dobio je Tin Plaftak iz 4. f razreda, učenik u kojem je iskru prema kemiji rasplamsala upravo profesorica Majetić – i kao razrednica i kao profesorica poticala ga je, bodrila i hrabrila te vodila prema vrhunskim rezultatima iz kemije te prvom mjestu na državnom natjecanju iz kemije u području istraživačkih radova, priopćeno je iz gimnazije.

Tin nam otkriva kako je nagrada otišla upravo u njegove ruke zahvaljujući višestrukim uspjesima na državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju u kemiji 2020. osvojio je drugo mjesto, koje je ‘zaradio’ svojim istraživačkim radom pod naslovom ‘Kemija ulja’. Koautorica u tom radu bila mu je kolegica Magdalena Žokalj. Godinu dana kasnije Tin je osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju iz kemije, ponovno s istraživačkim radom, ovoga puta tema je bila ‘Inhibicija enzimatskog posmeđivanja jabuka’. Sudjelovao je, kaže nam, i na Atom ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije. Također, tijekom srednje škole se uključivao u različite projekte popularizacije znanosti i bio stalni sudionik Centra izvrsnosti Međimurske županije iz kemije.

– Bio sam, a i još uvijek jesam, presretan kad sam dobio nagradu jer za mene ima iznimno značenje. Profesorica Majetić mi je predavala kemiju i bila razrednica u 1. i 2. razredu. Sa sigurnošću mogu reći da nije bilo nje, ne bih ostvario ovakve uspjehe jer na početku prvog razreda nisam bio baš neki kemičar, no trudio sam se biti čim bolji, što je ona prepoznala te sam uz njezinu pomoć uspio nadoknaditi sve zaostatke iz osnovne škole, priča nam Tin.

Izdvojeni članak
gimnazija josipa slavenskog

Prekrasnom gestom čakovečki gimnazijalci odali počast preminuloj razrednici

‘Sve počinje s osmijehom u očima, to je najvažnije za naučiti, sve ostalo dolazi nakon toga’

Dodaje, s profesoricom je proveo brojne sate u kabinetu kemije pripremajući se za natjecanja i izvodeći pokuse.

– Mene i cijeli razred njezin je iznenadni i prebrzi odlazak izrazito pogodio. Vjerujem da je malo razrednika u državi koji ostvare odnos sa svojim razredom kakav je ostvarila profesorica Majetić. To dokazuje i nadimak koji je dobila, u školi je ona bila naša mama Majetić, a ne razrednica Majetić. ‘Sve počinje s osmijehom u očima, to je najvažnije za naučiti, sve ostalo dolazi nakon toga’ – to je rečenica koju nam je govorila od prvog dana kada smo došli u školu i svi u školi je znaju po tome, kaže Tin.

Ovo je samo jedna od nagrada koju Gimnazija J. Slavenskog dodjeljuje uspješnim učenicima, a Tin kaže da mu je ona poticaj i dokaz da se sve može ostvariti uz dovoljno truda.

– Smatram da su nagrade koje dodjeljuje škola samo dodatna motivacija za daljnji napredak jer profesori najbolje upoznaju učenike i vide kroz četiri godine koliko se netko trudi i napreduje.

Tin je, kao što smo spomenuli na početku teksta, maturant, a svojim rezultatom na ispitima mature svakako se može svrstati među najbolje u državi – iz pet od šest predmeta koje je pisao dobio je peticu!

– Na državnoj maturi sam pisao Hrvatski i Engleski jezik te Matematiku na višoj razini, a od izbornih predmeta Biologiju, Kemiju i Fiziku. Iz svih ispita dobio sam peticu, osim iz Engleskog za koji mi je nedostajao jedan bod za peticu. Sretan sam što sam iz kemije ostvario 95,71 %. Od dodatnih provjera, polagao sam još prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koji sam na kraju i upisao, otkriva nam za kraj Tin.