Pretraga

U jednom od najvećih sveučilišnih gradova drastično je poskupio studentski i učenički pokaz

Javni prijevoz u Osijeku odlučio je poskupiti svoje usluge od 1. siječnja 2023. s uvođenjem eura. Objavili su novi cjenik iz kojega je vidljivo da su ukinute dvije zone koje su do prošle godine postojale pa se tako cijena studentskog pokaza povećala za 100 kuna. Pošteđeni nisu ostali niti učenici koji se, prema novom cjeniku Gradskog prijevoza putnika Osijek, dijele na one koji idu u osnovnu i na one koji idu u srednju školu pa tako srednjoškolci plaćaju skuplje karte.

Foto: Screenshot | Facebook Pannonian Challenge

‘Do sada sam plaćala 91 kunu za drugu zonu, s obzirom na to da je postojalo sufinanciranje za studente s prijavljenom adresom u Osijeku, a sada bih trebala plaćati puno više’, govori nam studentica iz Osijeka nakon što je Gradski prijevoz putnika Osijek objavio cjenik za 2023. godinu. Kako nam je objasnila naša sugovornica, cijena studentskog pokaza drastično je porasla.

‘Nitko nije zadovoljan ovom cijenom, usluga je bila loša i za stare cijene’

Osim toga, GPP Osijek je ukinuo postojanje dviju zona javnog prijevoza tramvaja i autobusa te su spojili sva naselja koja su prije bila razdvojena. Prema starom cjeniku, koji je vrijedio još 2022., dakle prije uvođenja eura, cijena studentskog pokaza bez sufinanciranja iznosila je 120 kuna za prvu zonu, odnosno 130 kuna za drugu zonu. Prema novom cjeniku zone više ne postoje te će tako svi studenti, bilo da su prije koristili samo jednu zonu, mjesečni pokaz sada morati plaćati 226,04 kune.

– Nitko nije zadovoljan ovom cijenom pa ni ja. Usluga je bila loša i za stare cijene. Mijenja se raspored vožnje, naziv linija i same linije bez obavijesti, ne piše linija na nekim autobusima, čeka se autobuse nekad i 45 minuta. Žale se građani, vozači, studenti, a oni stavljaju umjetnu travu na tramvajsku prugu. Znam da bi na pojedinačne karte potrošili puno više od 226 kuna čak i sa starim cijenama, objasnila nam je studentica.

S ovom novom cijenom Osijek je postao skuplji od Zagreba gdje studenti za sada studentski pokaz za ZET za područje Zagreba plaćaju 100 kuna te nadoplaćuju ako prelaze u drugu zonu.

GPP Osijek cjenik

Stari i novi cjenik GPP-a Osijek | Foto: Screenshot

‘Neki će prestati koristiti javni prijevoz, ići će pješke ili biciklom’

Pošteđeni nisu ostali niti učenici u Osijeku. Prema starom cjeniku postojala je učenička kartica koja je vrijedila za učenike osnovnih i srednjih škola i iznosila je 55 kuna za prvu zonu i 100 kuna za drugu zonu. U novom cjeniku odvojeni su učenici osnovnih i srednjih škola. Sada osnovnoškolci za pokaz moraju izdvojiti 10 eura, odnosno 75,35 kuna, a srednjoškolci 16 eura, odnosno 120,55 kuna.

– Nadamo se da će se nastaviti sufinancirati karte jer će neki u potpunosti prestati koristiti javni prijevoz. Mnogi planiraju pješke i biciklom, čak i ako žive daleko od fakulteta, rekla nam je studentica iz Osijeka.

Na naše upite putem maila iz GPP-a Osijek nismo dobili odgovore, a nakon više telefonskih poziva i preusmjeravanja na osobu koja bi nam možda i mogla odgovoriti na pitanja, odgovore do objave ovog članka nismo dobili.