Pretraga

U Švicarskoj kazne za muslimanske učenike koji odbiju rukovanje do 5000$

A- A+

Dok se u Hrvatskoj vodi borba o tome je li prije bila politika ili ljudi, u Švicarskoj je to jasno kao dan. Jučer je tako donesen zakon koji zabranjuje muslimanskim učenicima odbijanje rukovanja s profesorima. Ono što je prvotno izgledalo kao beznačajan privatan problem dvojice učenika jedne škole, rezultiralo je uplitanjem državnih stručnjaka i preraslo je u problem koji se tiče cijelog svijeta. Gdje točno prestaje sloboda vjerske ispovijesti, a počinju zakoni?

Foto: flickr.com

U Therwilu, gradu na sjeveru Švicarske u blizini Basela, prije mjesec dana su dvojica školaraca odbili rukovati se s profesoricom. S obzirom da je rukovanje dio švicarske kulture i način na koji se profesori ponekad pozdravljaju s učenicima, a dečki tvrde da se to kosi s njihovim religijskim uvjerenjima, događaj je izazvao poprilično prašine.

Privremeno rješenje je dopustilo dečkima da odbiju rukovanje s profesorima, ali ne samo ženskim, budući da bi to produbilo moguću diskriminaciju, već s oba spola, ali uplitanjem stručnjaka se slučaj razriješio na krajnje drugačiji način. Od jučer muslimanski učenici nipošto ne smiju odbiti rukovanje s profesorima, a ukoliko to ipak učine, prijeti im kazna do 5000 dolara, prenosi The Washington Post.

Izdvojeni članak

Prvi muslimanski student zagrebačkog Sveučilišta 1893. upisao Pravo

Integracija ili diskriminacija

Ovaj događaj, koji puni svjetske naslovnice, su pokrenula dvojica braće kojima znamo samo dob i inicijale: 16-godišnji A. i njegov mlađi brat N. (14). Doseljenici su iz Sirije, muslimani po vjeri i sinovi imama, islamskog vjerskog vođe.

Njihova odluka da ne pruže ruku profesorici je naišla na odobravanje među članovima Džamije kralja Faysala, upravo one džamije u kojoj njihov otac vodi molitvu i koja slovi kao radikalna, a on kao fundamentalistički musliman. Ono na što se dečki pozivaju jest sloboda vjerske ispovijesti, i kao problem u zabrani odbijanja rukovanja vide upravo ono zbog čega je do zabrane došlo – diskriminaciju.

Dok vlasti smatraju da je odbiti pružiti ruku profesorici oblik spolne diskriminacije, dečki smatraju da je njihovo vjersko pravo odbiti pružiti ruku ženama te da se novom odlukom vrši diskriminacija nad muslimanskim stanovništvom. To smatra i Nabil Arab, voditelj spomenute džamije, te je u intervjuu za 20 Minuten izjavio kako odbijanje rukovanja služi zaštiti žena. Prema njegovim izjavama, upravo je s islamom došlo oslobođenje žena, budući da držanje odstojanja i nikakav fizički kontakt sa ženama služi tome da se žene prestane gledati kao seksualni objekt, a kontakt sa ženama može biti ‘opasan’ i simbolizira pripadnost žene muškarcu.

– Mladi i zdravi muškarci su uvijek spremni za seks. S provokacijama se ne škrtari i muškarci stalno gledaju u minisuknje i golu kožu. Ali kažem vam, to uopće nije zdravo. To može završiti bolešću. Kada su muškarci neprestano uzbuđeni, to je na primjer loše za prostatu, objašnjava Arab koji se bez problema rukovao s novinarkom.

Uz to, dečki to vide i kao diskriminaciju njih kao muslimana, uskraćivanje njihovih prava te širenje vjerske netrpeljivosti i mržnje prema muslimanima.

S druge strane, vlasti i mnogi drugi smatraju njihovom dužnosti pokoriti se društvenim običajima države u kojoj se nalaze, pogotovo jer su oni došli iz Sirije u Švicarsku, ne obrnuto. Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin. Čak i ako to zahtijeva pružanje ruke ženi.

Izdvojeni članak

Zapaljen studentski dom: Na spavanju ubijeno najmanje 50 studenata!

Nigdje u Kur’anu ne piše ništa o rukovanju sa ženama

Glavni argument za obranu postupka ovih dečkiju se postavlja na klimave noge kada shvatite da zapravo niti jedan dio Kur’ana ne spominje rukovanje sa ženama, a kamo li njegovo izbjegavanje.

Isto je spomenio i Arab u spomenutom intervjuu, a dečki su toga također svjesni, te su u intervjuu za Sonntags Zeitung napomenuli kako iako ne postoji ništa o rukovanju sa ženama, oni se nahode životom proroka Muhameda koji nije imao nikakav fizički kontakt s osobama drugog spola, osim s vlastitom ženom. Izuzete su, naravno, žene koje su bliži obiteljski rod.

N. u intervjuu navodi i kako su o tome saznali putem Interneta, a otac im je kao imam, pa tako i autoritet po pitanju vjere, to potvrdio. Muhamed ili Internet, pitanje je sad.

O slučaju se izjasnila i Federacija švicarskih islamskih organizacija (FOIS), te su za švicarski The Local izjavili kako je rukovanje žena i muškaraca teološki dopustivo i da se to prakticira u nekim muslimanskim zemljama, pa tako ne bi trebalo predstavljati problem ni u Švicarskoj,

Izdvojeni članak

Islam u njemačkim školama

14-godišnji N. kao moguća teroristička prijetnja

Cijeli ovaj slučaj je mogao ostati kao stvar Švicarske i švicarskog obrazovanja, i možda kao neobičan zakon u obrazovanju. Realno, diskriminacije ima posvuda i mogli bismo puniti stranice medija takvim slučajevima svakodnevno. Tako da je morao postojati dublji i veći razlog zašto je ovo odjenom odjeknulo ne Europom, već svjetskim medijima.

Mlađi brat, 14-godišnji N., je naime na svojem Facebook profilu podijelio video Islamske Države, odnosno ISIL-a. Njegovo opravdanje, koje spominje u intervjuu za Sonntags Zeitung, jest da je tada imao tek 12 godina i da nije uopće znao što je ISIL. Jednostavno mu se sviđala glazba.

– Moj brat i ja smo potpuno jasno protiv ISIL-a. Islam zabranjuje ubijanje civila, odgovara njegov brat na pitanje zašto je ipak ISIL-ov video stajao na njegovom Facebook profilu do prije nekoliko dana.

Osim zakonskih i moralnih, ovaj će slučaj imati trajnije posljedice, posebice na njihovu obitelj. Iako su doselili u Švicarsku još 2001. gdje im je garantiran azil, švicarska je vlada zbog navedenih događaja obustavila njihov zahtijev za dobivanjem državljanstva, prenosi The Guardian.