Pretraga

U Zagrebu kreće novi sustav naplate odvoza otpada, građani će kupovati posebne vrećice

A- A+

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, je prvi put detaljno objasnio novi sustav naplate odvoza komunalnog otpada. Na održanoj press konferenciji, govorio je o novim cijenama, načinu odlaganja, eventualnim kaznama i svim ostalim bitnim informacijama.

Spremnici za otpad, foto: bauštela.hr

Po prvi put u povijesti Zagreba, sustav naplate usluge odvoza komunalnog otpada će biti takav da više plaćaju oni koji manje odvajaju, a oni koji odvajaju otpad će plaćati manje. To će biti moguće zato što će naplata biti podijeljena na fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio je onaj koji ostaje jednak za sva kućanstva bez obzira na to koliko odlažu komunalnog otpada, dok varijabilni dio pokriva količinu odloženog miješanog komunalnog otpada, piše bauštela.hr.

– Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj, a ujedno i najveći, koji ide u ovakvu radikalnu promjenu sustava naplate odvoza otpada. Odlučili smo se za model koji je najjeftiniji za građane, a to je model naplate miješanog komunalnog otpada službenim vrećicama, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Jeste li ih odvajali krivo? Donosimo popis 10 artikala koje nikad ne znamo pravilno odložiti u otpad

Službene vrećice za odlaganje otpada će građani moći kupiti na 500 prodajnih mjesta u Zagrebu jer su s velikim trgovačkim lancima sklopljeni ugovori. Službene vrećice dolazit će u veličinama od 10, 20 i 40 litara. Vrećice od 10 litara koštat će dvije kune, od 20 litara četiri kune i od 40 litara osam kuna.

Vrećice će biti u prodaji već sredinom rujna kako bi građani imali dovoljno vremena da ih kupe na vrijeme i budu spremni za 1. listopad kada novi sustav kreće. Tada će krenuti i kontroliranje korištenja službenih vrećica za miješani komunalni otpad.

Novi sustav naplaćivanja odvoza otpada imat će vlastitu informativnu kampanju, koja kreće ovih dana. Dijelit će se letci sa svim informacijama vezanim za novi sustav. Letak će biti podijeljen zajedno s računima koji dolaze kućanstvima. 1. rujna Otvorena je i web stranica sa svim informacijama za ovu promjenu sustava, zgvrecice.cistoca.hr. Više o novom sustavu gospodarenja otpadom pročitajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap