Pretraga

Ugledna psihologinja kaže da je popustljivo roditeljstvo opasno: ‘Djeca ne nauče da drugi imaju potrebe’

Popustljivi roditelji djecu ne nauče da drugi imaju potrebe pa zbog toga znaju zlostavljati drugu djecu. Jednostavno, da bi zadovoljila svoje potrebe, gaze preko potreba drugih, pojašnjava za srednja.hr školska psihologinja i psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin.

nasilje

Ilustracija: Pexels

U 37. epizodi podcasta portala srednja.hr gostovala je Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja u Psihološkom centru Tesa.

@srednja_hr Slažete li se? Cijeli razgovor sa psigologinjom poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #djeca #odgoj #odgojdjece #roditelji #roditeljstvo #psiholog #psihologoija #moderanodgoj #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Dugi niz godina radi s djecom, a posebno na prevenciji vršnjačkog nasilja i nasilja među mladima. Upravo smo o tome i razgovarali u podcastu, a našu sugovornicu pitali smo i da nam, okvirno, pojasni uzroke nasilnog ponašanja kod djece. S jedne strane, postoje djeca koja svjedoče nasilju kod kuće, a s druge i djeca s popustljivim roditeljima.

– To je jedan roditeljski stil, dijete je centar svijeta kao princ ili princeza kojima sve treba biti odmah na dohvat. Djeca zapravo ne nauče da drugi ljudi imaju potrebe, već da je samo njihova potreba bitna, pojašnjava Dejanović Šagadin.

Što se događa kod nasilnih ponašanja jest da takva djeca, da bi zadovoljila neku svoju potrebu, idu preko potreba drugih. To može biti i društveno opasno jer u nekim slučajevima se razvijaju i narcisi koji ne brinu o drugima.

Cijelu epizodu podcasta sa školskom psihologinjom i psihoterapeutkinjom Tanjom Dejanović Šagadin pogledajte u videu ispod.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

nasilje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap