Pretraga

Na ulazu zagrebačke škole nalazi se ogroman križ, ravnatelj: ‘To je tradicija, ne želim ga micati’

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak posjetila je povodom prvog dana nastave zagrebačku Osnovnu školu Gračani. Na samom ulazu u škole nalazi se veliki drveni križ, a ravnatelj kaže kako se radi o tradiciji te ga zato ne želi micati.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Ravnatelj sam postao tek u veljači pa nisam želio micati križ koji se u našoj školi nalazi desetljećima, rekao nam je Dalibor Dedić, ravnatelj Osnovne škole Gračani.

‘Križ je tradicija naše škole’

Prvo što se vidi s ulaza u zagrebačku osnovnu školu, koju je u ponedjeljak ujutro posjetila ministrica Blaženka Divjak, je veliki drveni križ na jednom od stupova.

Budući da se radi o javnoj školi, pitali smo ravnatelja vidi li u tome problem.

– Osobno sam vjernik, a što se križa tiče, on je tu od 1959. godine i smatram kako je to tradicija pa ga ne želim micati, objasnio je Dedić.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Pravobraniteljica: Takvo što bi trebalo ograničiti

No pučka pravobraniteljica misli drugačije. U odgovoru na upit aktivista Ivana Zidarevića oko pitanja križeva u školama, Lora Vidović u srpnju ove godine ustvrdila je treba ograničiti vjerske simbole u školama.

S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti, stoji u odgovoru koji je Zodarević dobio iz Ureda pučke pravobraniteljice, a koji su prenijele Novosti.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Aktualna ministrica obrazovanja, međutim, ne vidi problem s isticanjem vjerskih simbola, već sve prepušta autonomiji škola.

– Škole samostalno odlučuju o tome. Nema zakonskih prepreka ni u jednom ni u drugom smjeru, rekla je ministrica Divjak te posjetila kako je slična situacija i s intoniranjem himne u školama.