Pretraga

Velika izmjena u Zakona: Uvjet za prijam u policiju više neće biti isključivo četverogodišnja škola

A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova prošloga je tjedna u javnu raspravu pustilo Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o policiji. Javna rasprava otvorena je sve do 18. srpnja, a jedna od važnijih izmjena je ta da prijam u policijsku službu neće biti rezerviran samo za one koji su prethodno završili četverogodišnju srednju školu.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Izvrsne vijesti za one koji su maštali o tome da postanu heroji naših ulica, ali to nisu mogli zbog toga što nemaju završenu četverogodišnju srednju školu.

Izdvojeni članak

Poligon unatraške, sklekovi na ručama i osobna dostojnost: Evo koje sve provjere morate proći da vas prime u policijsku školu

U javnu raspravu pušten je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o policiji, prema kojemu će se, ukoliko se prihvati u trenutnome obliku, za prijam u policiju moći javiti i oni sa završenom trogodišnjom školom.

Nepromijenjeni ostaju uvjeti o hrvatskom državljanstvu, nepripadnosti političkoj stranci, psihofizičkim, tjelesnim motoričkim i zdravstvenim sposobnostima te dostojnosti za obavljanje službe.

– Ako MUP uskoro ne osnuje srednju školu, neće imati tko raditi u policiji. Policajci su ionako potplaćeni. Očito je da nemaju dovoljno kandidata pa snižavaju uvjete za prijem u službu, kazao je za tportal.hr Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Inače, ovaj Zakon izmijenjen je 2011., do kada je uvjet bio samo završena srednja škola, da bi se to kasnije izmijenilo u završenu četverogodišnju školu. Sada je pred nama nova izmjena iste vrste, umjesto koje čelni čovjek Sindikata predlaže povećanje plaće.

Izdvojeni članak

MUP raspisao natječaj: Traži se 600 mladih koji žele postati policajci, doznajte uvjete prijave

Kako piše tportal.hr, ovaj problem posebice je istaknut u policijskim upravama istarskoj i dubrovačko-neretvanskoj, kamo se šalju policajci na ugovor od pet godina iz drugih dijelova Hrvatske, osobito Slavonije.

– Netko u Dubrovniku u nekoliko mjeseci konobarenja zaradi dvogodišnju policijsku plaću, pa je normalno da tamo ne vlada interes za policijskom službom, kažu u Sindikatu za tportal.hr.

Inače, još je u ožujku MUP raspisao natječaj za upis 600 novih polaznika u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac. Uvjet za ovu godinu još uvijek jest završena četverogodišnja srednja škola, a natječaj koji je otvoren do 6. srpnja, možete proučiti na ovoj poveznici.

Velika izmjena u Zakona: Uvjet za prijam u policiju više neće biti isključivo četverogodišnja škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap