Pretraga

Veliko olakšanje za roditelje školaraca: Ovaj grad omogućuje znatno više poklon-bonova za udžbenike

A- A+

Poklon-bon za kupnju udžbenika od ove će godine u Rijeci dobiti znatno više roditelja. Cenzusi prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5.075 kuna, za tročlano do 6.825, četveročlano do 8.750 kuna. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, onda se za svakog cenzus prihoda povećava za 1225 kuna, prenosi Novi list.

Foto: Pixabay

Izdvojeni članak

Zamjenik gradonačelnika godinu dana volontirao samo kako bi učenici imali besplatne udžbenike

Poklon-bonove za kupnju školskih udžbenika dobit će više roditelja ove godine nego ikad do sada. Posljedica je to povećanja cenzusa za ostvarivanje prava na bonove za čak 75 posto, što je donijela izmjena Odluke o socijalnoj skrbi na posljednjem Gradskom vijeću.

– Time cenzus prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5.075 kuna, za tročlano kućanstvno do 6.825 kuna, za četveročlano kućanstvno do 8.750 kuna, a ako kućanstvno ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1.225 kuna. Ako je riječ o jednoroditeljskim obiteljima, taj se cenzus prihoda diže još za 20 posto, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković za Novi list.

Uvjeti za ostvarivanje prava ostaju jednaki

Osim povećanja cenzusa prihoda za ostvarivanje prava na bonove za kupnju udžbenika, ostali se osnovni uvjeti ostali su jednaki dosadašnjima.

– Ako se bon ostvaruje po socijalnom uvjetu, za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosit će 500 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda predviđeno je 1.000 kuna. Za preostale uvjete – uvjet prihoda, odgojiteljstva i jednoroditeljstva – poklon-bon za učenike od prvog do četvrtog razreda iznosi 250 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda 500 kuna, objasnila je za Novi list voditeljica Službe za socijalnu skrb u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić.

Pročelnica Mušković dodala je da će okvirna procjena od 936 dosadašnjih korisnika porasti do 90 posto, a iz proračuna je izdvojeno 1.900.000 kuna.

Prijave traju do 21. rujna

Za poklon-bonove građani se mogu prijaviti sve do 21. rujna ove godine u šalter sali Grada Rijeke koji se nalazi na Titovom trgu 3. Na šaljterima 4 i 5 svakim radnim danom od 8.30 do 15.30 tako mogu zatražiti svoje bonove.

Budući da se izdanja knjiga nisu mijenjala, piše Novi list, za sve dosadašnje korisnike poklon-bonova organizirano je prikupljanje udžbenika u skladištu Gradskog društva Crvenog križa, gdje će doći i do zamjene starih udžbenika za nove. Prvi ciklus akcije je već odrađen, a drugi će početi 20. kolovoza te trajati do prvog tjedna školske godine.

Osim povećanja cenzusa, na Gradskom vijeću donesene su još dvije izmjene iste Odluke. Prva se odnosi na azilante i osobe pod supsidijarnom zaštitom koje se od sad, sukladno nacionalnim propisima, uvrštavaju u korisnike pomoći socijalne skrbi. Također, povećat će se i broj građana koji ostvaruju pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza u slučaju uvjeta teškog ili težeg oštećenja organizma.