Pretraga

Vrijeme je da saznate za podvodni hokej

A- A+


Ako ste mislil kako su capoeira ili curling čudni sportovi, varate se. Podvodni hokej novitet je koji se polako, ali sigurno probija do očiju javnsti. Igrači Medveščaka imat će što raditi kada zima prođe i led se otopi.

Podvodni hokej prvi je put zaigran u Velikoj Brtaniji još 1954. godine. Ronioci kluba British SubAqua zaigrali su ovaj neobičan sport jer su željeli održati kondiciju u vrijeme zimskih mjeseci kada se u Sjevernom moru kupaju samo oni najhrabriji.

Ovaj sport igra se u 60 svjetskih zemalja, u posljednjih nekoliko godina igra se i u Hrvatskoj. Začetnik ovog sporta u Hrvata je ronilački klub Osijek koji je nekolko puta orgazizirao prvenstvo Hrvatske u podvnodom hokeju. Ostale klubove koje treba istaknuti su RK Sisak, KPA Marsonija i HVIDRA Split.

Za razliku od hokejaša na ledu, hokejaši u bazenu nemaju puno opreme. Maska, mekane gumene peraje, disalica, rukavica i palica obvezna su oprema svakog igrača. Palica je dužine 30 cm  izrađena je od plutajućeg materijala (drveta ili plastike). Pak je izrađen od olova i obložen plastikom a teži 1,3-1,5 kilograma. Golovi su metalni, dužine 3 metra i leže na krajevima bazena čije su dimenzije 25×15 metara i čija je dubina je 2-2,35 metra.

Utakmica traje 30 minuta, s poluvremenom od 3 minute. Svaka ekipa ima 10 igrača dok je u vodi njih 6. Najčeći prekršaji su stajanje na dnu bazena, više od 6 igrača u vodi, nošenje paka palicom, sprječavanje pogotka bilo čime osim palicom itd.

Zapanjeni ste i ne možete vjerovati. Pogledajte link i uvjerite se, tko zna, možda hokej pod vodom bude punio navijačke tribine kao i onaj na ledu.

Copy link
Powered by Social Snap