Pretraga

Zastupnik koji je svojim govorima u Saboru više puta briljirao usporedio vjeroučitelje i predstavnike manjina

A- A+

Marko Vučetić zastupnik je koji je već u par navrata svojim govorom u sabornici oduševio javnost istupima kakve je ondje gotvo nemoguće vidjeti. Ovoga puta osvrnuo se na akciju inicijative Narod odlučuje, kojom su se prikupili potpisi za pokretanje referenduma za izmjene izbornog sustava. U svega nekoliko rečenica pojasnio je kako su zastupnici nacionalnih manjina zapravo u sličnoj poziciji kao i vjeroučitelji u školama. Naime, upravo je dio prikupljača potpisa te struke, a tvrdi Vučetić, potpise su prikupljali s krajnjim ciljem da se zastupnicima nacionalnih manjina oduzmu prava. Njegov Facebook status u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Marko Vučetić / foto: Facebook

Za sve one koji ne razumiju zašto su saborski zastupnici nacionalnih manjina diskriminirani time što nemaju ista prava kao i ostali zastupnici, predlažem napor praćenja intelektualnog pokusa.

Izdvojeni članak

Marko Vučetić održao rijetko suvisao govor u Saboru: Hrvatski studiji su preslika hrvatskog društva

U školskim ustanovama imamo nastavnike koji zasnivaju radni odnos putem javnog natječaja, ali i nastavnike koji zasnivaju radni odnos dekretom biskupa – vjeroučitelji. I jedni i drugi su nastavnici, obavljaju isti posao, primaju jednaku plaću, ali su različiti uvjeti njihovog zasnivanja radnog odnosa. Ako bismo napravili analogiju s referendumskom inicijativom predloženom kategorizacijom saborskih zastupnika, onda bismo vjeročiteljima trebali zabraniti glasovanje na nastavničkim vijećima kada se usvajaju strateški dokumenti škole, kao i kada se bira ravnatelj škole, a trebalo bi im zabraniti da budu i razrednici, kao i da vode dodatnu i dopunsku nastavu.

Prema analogiji s građanskom inicijativom, ovo nabrojano im je privilegij, a oni u školsku ustanovu ipak nisu ušli kao i ostali nastavnici, njihov ulazak je jednostavniji i manje zahtjevan. Je li sad jasnije zašto se zastupnike nacionalnih manjina diskriminira time što nemaju prava kao ostali zastupnici? Ja, naprotiv, smatram da se opisanim diskriminiraju zastupnici i vjeroučitelji. Na diskriminaciju neću pristati, štoviše, protiv nje ću se boriti.

Zašto su onda neki vjeroučitelji marljivo dežurali na štandovima kako bi prikupili potpise da se zastupnicima nacionalnih manjina oduzmu prava? Najvjerojatnije zato što žele da njima netko drugi oduzme njihova prava, jer, sjetite se, diskriminacije nema.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap