Pretraga

Zvjezdarnica Višnjan već desetljećima educira mlade o znanosti i sada u tome trebaju vašu pomoć

A- A+

Astronomsko društvo Višnjan nedavno je pokrenulo crowdfunfing kampanju kojom se prikupljaju sredstva za proširenje edukacijskih kapaciteta Zvjezdarnice Višnjan. Cilj kampanje je skupiti 635.000 kn do kraja 2020. godine, a sredstva će biti uložena u izgradnju ne samo novih objekata za edukaciju, nego i onih za smještaj djece i njihovih mentora tijekom kampova.

Zvjezdarnica Višnjan, screenshot: YouTube

Ovih dana pokrenuta je velika crowdfunding kampanja u korist Astronomskog društva Višnjan i Zvjezdarnice Višnjan.

Glavni cilj je prikupiti 635 tisuća kuna

Kako stoji u opisu kampanje, ako se u njoj skupi do 300.000 kn, izgradit će se prekrasna geodetska kupola u kojoj će se održavati predavanja i edukativni i praktični programi. 

No, glavni cilj kampanje ipak je skupiti do 635.000 kn. Tim sredstvima Zvjezdarnica će, uz proširenje edukacijskih kapaciteta izgraditi i bungalove koji će služiti kao smještaj za djecu i njihove učitelje, profesore, mentore i ostale podupiratelje. Smještajni kapaciteti su potrebni jer kampovi traju više dana i za to vrijeme Zvjezdarnica želi omogućiti svima da se osjećaju komforno. Planirani dovršetak radova je do šest mjeseci nakon završetka kampanje, ovisno o dobavljačima. Osobe koje se žele uključiti, putem ove kampanje mogu donirati iznose od 25 pa sve do 22.ooo kuna, a do trenutka pisanja ovog teksta prikupljeno je oko 250 tisuća kuna.

– Praćenje i otkrivanje asteroida sigurno je važna znanstvena djelatnost​ Zvjezdarnice. No možda još važnija, a za Hrvatsku neprocjenjiva, jest edukacijska funkcija Zvjezdarnice.​ Svake godine Zvjezdarnica organizira praktične znanstvene kampove koje polazi velik broj visoko motiviranih i darovitih osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Neki od njih postat će budući znanstvenici u NASA-i, JPL-u i drugim prestižnim svjetskim znanstvenim institucijama, navodi se u opisu kampanje.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Hrvatska ima jednu od najproduktivnijh zvjezdarnica u Europi

Već desetljećima educiraju darovite učenike

Zvjezdarnica Višnjan već desetljećima uspješno educira najmotiviranije i najdarovitije učenike i sve je to uspjela je učiniti s vrlo skromnim kapacitetima, temeljeno na volonterskom radu i donacijama. Zato ova crowdfunding kampanja predstavlja jednu od većih akcija poduzetih da Zvjezdarnica Višnjan već od 2021. bude u mogućnosti prihvatiti, smjestiti i educirati značajno veći broj djece i mladih u svojim edukativnim kampovima.

– Toliko se priča o​ društvu znanja:​ ovo je prilika da već i s najmanjom donacijom budete osoba koja će doista nešto i učiniti da u Hrvatskoj zaživi to sanjano društvo znanja. Znanje je najveća vrijednost. Doniranjem Zvjezdarnici Višnjan investirate u konkretne i dokazane programe koji doista i znanstveno opismenjuju, i društveno obogaćuju najdarovitije među našom djecom. Umjesto dara za Božić, recite najdražima da u vaše ime doniraju Zvjezdarnici Višnjan. Umjesto rođendana u prosincu ili siječnju, recite najdražima da je najbolji poklon donacija Zvjezdarnici Višnjan. Donirajte sada! Svaka kuna pomaže. Ako niste u prilici donirati sada ili kasnije, podijelite ovu kampanju s drugima, stoji u zaključku opisa kampanje.

Zvjezdarnica Višnjan već desetljećima educira mlade o znanosti i sada u tome trebaju vašu pomoć
Share via
Copy link
Powered by Social Snap