Pretraga

[FAN FEKT] Hrvatska ima jednu od najproduktivnijh zvjezdarnica u Europi

A- A+

Kada pomislite na Istru, na pamet vam vjerojatno prvo padnu slike tartufa, pršuta i pitoresknih kamenih sela. Najveći hrvatski poluotok se diči svime time, ali turisti koji putuju ovim prekrasnim krajem mogu vidjeti još puno toga. Jeste li znali da je zvjezdarnica u Višnjanu jedna od najproduktivnijih u Europi?

Flickr

Višnjan je općina na zapadnom dijelu poluotoka, u blizini Poreča. Na području općine živi tek nešto više od dvije tisuće ljudi, a općina je najpoznatija po zvjezdarnici.

Začeci Višnjanske zvjezdarnice sežu u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Početak interesa za svemir i zvijezde krenuo je iz Višnjanske osnovne škole. Nastavnici, srednjoškolci i drugi entuzijasti prvo su osnovali astronomsko društvo, a 1977. dobili su i prvi teleskop, u potpunosti izgrađen u Višnjanu. Zanimljivo, Višnjanska zvjezdarnica nalazi se u tavanskom prostoru usred mjesta, što je vrlo atipična lokacija za zvjezdarnicu.

Zvjezdarnica zamah dobiva 1995. godine kada počinju pokusna snimanja novim teleskopom. U tri godine novim je teleskopom otkriveno 370 novih asteroida, što je više od zbroja svih otkrića zvjezdarnica Pule, Beograda, Nice i Beča kroz čitavu njihovu povijest.

Do sredine 2003. Z. V. imala je 1748 otkrića, od čega čak 861 s određenim stazama, pa je po tome jedna od deset najproduktivnijih svj. zvjezdarnica svih vremena, a po broju otkrivenih asteroida prva je u Europi. Do 2003. imenovana su četiri asteroida, i to: (9244) Višnjan, (9429) Poreč, (7364) Otonkučera i (9657) Učka, a dva kometa otkrivena iz Višnjana automatski su dobila prezimena otkrivača: P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević), piše istrapedia.