Pretraga

Srednja škola

Gimnazija Bjelovar

Gimnazija Bjelovar je smještena u središtu Bjelovara te je sa svoja četiri obrazovna programa vodeća obrazovna institucija gimnazijskih programa u županiji. Škola ima 20 razrednih odjeljenja te šk. god. 2021./22. broji oko 455 učenika, razvrstanih u opću, jezičnu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Od šk. god. 2022./23. učenici imaju mogućnost upisa u opću gimnaziju – odjel za sportaše čime će se učenicima sportašima omogućiti usklađivanje školskih i sportskih obveza. Gimnazija Bjelovar je četverogodišnja općeobrazovna škola, a nakon završetka školovanja učenici su obvezni polagati državnu maturu.

Škola svojim učenicima nudi širok izbor izbornih i fakultativnih predmeta, a učenicima koji upišu prvi razred jezične gimnazije nudi se mogućnost učenja trećeg stranog jezika. Gimnazija Bjelovar je jedina škola u županiji koja provodi DSD program fakultativne nastave za Njemačku jezičnu diplomu, a u školi djeluje i ŠSK ,,Mladost” koji dugi niz godina ostvaruje vrhunske sportske uspjehe.

Učenici Gimnazije Bjelovar postižu značajne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima te na smotrama. Učenici se rado uključuju u E-twinning projekte, kao i u druge projekte te u razne kulturne i javne aktivnosti škole. U školi djeluje kvalitetan tim sastavljen od ravnatelja, 42 profesora, tri stručna suradnika (pedagoga, psihologa i knjižničara), tajnika, računovođe i administratora. U školi je osnovano Vijeće roditelja i Vijeće učenika u svrhu kvalitetnije komunikacije te bolje međusobne povezanosti učenika, roditelja i nastavnika. Školska zgrada je pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju. Škola je opremljena kabinetima za pojedine nastavne predmete, LCD projektorima, pametnim pločama i prijenosnim računalima. Na vrhu zgrade nalazi se multimedijska kupola namijenjena za razna kulturna događanja, a u prizemlju škole se nalazi knjižnica kao središte kulturne i javne djelatnosti škole. Nastava u školi odvija se u dvije smjene.

Počeci gimnazijskog obrazovanja u Bjelovaru vezani su uz 1858. kada je osnovana dvogodišnja Niža realna škole, a odlukom Kraljevske zemaljske vlade 1876. postaje Kraljevska mala realna gimnazija. Dana 4. rujna 1901. škola dobiva naziv Kraljevska velika realna gimnazija u Bjelovaru, a 21. rujna 1901. svečano je otvorena zgrada Gimnazije. Godine 1966. škola dobiva naziv Gimnazija Bjelovar. Najveću štetu škola je pretrpjela 1998. godine zbog podmetnutog požara u kojem je izgorjela zbornica, knjižnica, informatički kabinet, dvije učionice. Brojne istaknute ličnosti koji su bili učenici Gimnazije Bjelovar su: Vojin Bakić, Nasta Rojc, Mato Lovrak, Bogdan Diklić, Hrvoje Horvat, Željko Sabol, Goran Tribuson, Snježana Tribuson…

Prema Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, boduju se:

 • prosjeci ocjena od petog do osmog razreda;
 • zaključne ocjene iz posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik
 • predmeti koji se boduju po smjerovima:
  • opća gimnazija: Povijest, Geografija, Kemija
  • odjel za sportaše: Povijest, Geografija, Biologija
  • prirodoslovno-matematička gimnazija: Biologija, Kemija, Fizika
  • jezična gimnazija: Povijest, Geografija, Biologija

Broj bodova potrebnih za upis u pojedini program je 62.

gimnazija bjelovar

Foto: Gimnazija Bjelovar

Adresa: Matice hrvatske 17, 43 000 Bjelovar

Broj telefona: 043/241-088 (ravnatelj); 043/220-175 (tajnik); 043/241-578 (administrator)

e-mail adresa: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr

OIB: 26992578465

Poveznica na web stranicu: https://gimnazijabjelovar.hr/

Fakultativna nastava: Njemački jezik (DSD – nastava za njemačku jezičnu diplomu), Razvoj aplikacija, Računalna kemija, Linearno programiranje, Nacrtna geometrija, Francuski jezik, Novinarstvo, Ples, Financijska pismenost.

Izborna nastava: Psihologija, Matematika, Kemija, Informatika, Biologija, Sociologija sporta, Kondicijska priprema.

Školsko sportsko društvo ,,Mladost” već dugi niz godina ostvaruje vrhunske sportske uspjehe za koje su zaslužni upravo učenici naše škole. Svake godine učenici sudjeluju na gradskim, županijskim i državnim završnicama gdje sudjeluju i druga školska sportska društva iz županije, ali i cijele države.

Školski projekti i aktivnosti : Crocus, Sunčev sustav, E-twinning projekti (News, Media & Technology; Climate Change; Youth in Action for SDGs), Tulum s(l)ova, Time Project, IPL- sportsko novinarstvo, Fizika ekspres, Škola budućnosti, Budi svoj, Dani medijske pismenosti, Integracija izbjeglica, Oboji svijet, Djevojaštvo, Čitanjem do zvijezda, EU Codeweek, Time Project.

Učenici sudjeluju u brojnim kulturnim, humanitarnim i javnim aktivnostima: božićna priredba, Valentinovo, Dan škole, Noć knjige, čitateljski klub, Žiri mladih DOKU arta, književne večeri i susreti…

Škola organizira jednodnevne i dvodnevne izlete za učenike te maturalna putovanja. Na početku prvog i na kraju četvrtog razreda učenici idu na izlet u sportsko-rekreacijski centar Kukavica u blizini Bjelovara.

Učenici Gimnazije Bjelovar postižu odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima u znanju te na smotrama. Malo je područja iz kojih učenici u zadnjih pet godina nisu bili pozvani na državnu razinu natjecanja, a najčešće sudjelovanje ostvaruju iz: kemije, povijesti, matematike, biologije, informatike, logike, engleskog jezika, njemačkog jezika, Čitanjem do zvijezda, rukometa, futsala, košarke, stolnog tenisa, badmintona, odbojke.

Ostala natjecanja i projekti: Ekipno natjecanje iz matematike MathOSCup; Natjecanje u debati na njemačkom jeziku ,,Jugend debattiert”,; ,,Igram, plešem, lajkam” – sportsko novinarstvo; ,,Škola budućnosti ”, ,,Upshift” i „Ideja godine“ – poslovna natjecanje za srednjoškolce za ideju godine; ,,Klokan bez granica” – međunarodno matematičko natjecanje, „Dabar“ – natjecanje računalnog razmišljanja

Naši učenici osvajaju i Oskare znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na natjecanjima.

Knjižnica bjelovarske Gimnazije spada među najstarije knjižnice u gradu. Njezine začetke nalazimo na početku ustroja Male realne gimnazije 1876. godine, kada je Kraljevska zemaljska vlada omogućila osnivanje učiteljske i učeničke knjižnice. Kroz dugu povijest knjižnica je doživjela raznolika iskustva, a posebno se ističe 1998. godina kada je u zgradi Gimnazije podmetnut požar čime je nanijeta golema materijalna i kulturna šteta. Najveća je šteta nastala u školskoj knjižnici, gdje je izgorjela polovica sveukupnog fonda. Već iduće školske godine knjižnica je obnovljena i opremljena novim namještajem, a knjižni fond je kasnije nadopunjavan knjigama dobronamjernih pojedinaca i ustanova.

Danas je knjižnica informacijsko, medijsko i kulturno središte škole. Osim za potrebe redovite nastave, služi i kao potpora izvannastavnim aktivnostima škole. Ona je nositelj kulturne i javne djelatnosti te potiče duhovno ozračje škole. Raznim projektima pridonosi ostvarivanju jedne od svojih najvažnijih zadaća, razvijanje čitateljskih navika učenika.

Knjižnica Gimnazije Bjelovar je smještena u prizemlju škole u prostoriji površine 84,5 m². Knjižnica radi 40 sati tjedno, puno radno vrijeme u dvije smjene. Trenutno se u knjižničnom fondu nalazi 7289 svezaka knjižne građe te 178 jedinica AV građe.

U knjižnici radi stručna suradnica školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri, prof. i dipl. bibl.

https://umap.openstreetmap.fr/hr/map/skolske-knjiznice-republike-hrvatske_668350#16/45.8978/16.8409

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Gimnazija Bjelovar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap