Pretraga

Srednja škola

Privatna škola Futura

https://www.skola-futura.hr/

Privatna škola Futura je srednja škola u Zagrebu usmjerena na pružanje kvalitetnog strukovnog obrazovanja s naglaskom na korištenju digitalnih tehnologija u svakodnevnoj nastavi i individualnom pristupu prema učenicima i roditeljima.

Futura nudi dva smjera – smjer Tehničar za računalstvo i smjer Ekonomist. Oba kurikuluma su usklađena s gradivom državne mature, a program tehničara za računalstvo dopunjen je fakultativnim predmetima za razvoj video igara. Nastava je organizirana u jutarnjoj smjeni te se odvija u izvrsno opremljenim učionicama i kabinetima. U svakoj je učionici instaliran projektor, svaki nastavnik ima na raspolaganju vlastito prijenosno računalo, a u sklopu škole su i dvije informatičke učionice sa svom opremom potrebnom za održavanje informatičke nastave i računalnih labosa. Škola posjeduje i kabinet opremljen materijalima i alatima potrebnima za praktičnu nastavu iz fizike i kemije.

Od pogodnosti, škola nudi: kontinuirane pripreme za maturu, organizirano učenje u školi, online učenje putem interne platforme „Online razred“ i mogućnost sudjelovanja u Erasmus+ i eTwinning projektima.

Škola Futura je osnovana 2003. godine. U svojim počecima nudila je obrazovanje za smjer ekonomist da bi s vremenom ponudu proširila programom tehničar za računalstvo. Svojevremeno je nudila i gimnazijske programe, no u međuvremenu se fokusirala na relevantno i aktualno strukovno obrazovanje uz posebno obraćanje pažnje na individualne potrebe, želje i talente učenika. Danas se Futura nalazi na Sveticama, u blizini Ekonomskog fakulteta, te broji oko 130 učenika i 19 djelatnika. U svom radu promiče i nudi visoko kvalitetno strukovno obrazovanje s ciljem formiranja učenika u mlade profesionalce koji će po završetku srednje škole biti spremni za upis na fakultet, ali i početak vlastite radne karijere.

Učenici Future su na Carnetu 2011. osvojili nagradu za drugu najbolju web stranicu, a 2012. u sklopu projekta “Sigurnost djece na internetu” nagradu za najskockaniju web stranicu. U 2019. osvojili su prva dva mjesta na državnom natjecanju iz matematike te treće mjesto na državnom natjecanju iz informatike. Iste godine je Oskar znanja osvojio učenik 1. razreda, državni prvak iz matematike. 2020. i 2021. Futurini učenici su briljirali na natjecanju MAT LIGA u parovima, a 2021. godine školi je dodijeljena eTwinning nacionalna oznaka kvalitete za izniman rad na eTwinning međunarodnom projektu SWOT VET koji se bavio analizom stanja i prilika za unaprjeđenje sistema srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Za upis u privatnu školu Futura ne postoji definirani bodovni prag. U obzir se uzima vladanje te razgovor s ravnateljicom i psihologinjom koji odrađuje svaki kandidat prilikom prijave za upis. Od dodatne dokumentacije, za smjer tehničar za računalstvo nužna je liječnička svjedodžba medicine rada, a za smjer ekonomist je potrebna potvrda nadležnog školskog liječnika.

SMJER EKONOMIST:

SMJER TEHNIČAR ZA RAČUNALSTVO – GAME DEVELOPMENT RADOVI:

Adresa škole: Divka Budaka 1D

Broj telefona: 091/891-5075, 01/4828-571

Mail škole: [email protected] / [email protected]

OIB škole: 67115830398

Link na web stranicu škole: https://www.skola-futura.hr/

U sklopu redovnog rasporeda ili kao zamjena za standardne školske satove, nastavnici škole Futura često organiziraju gostujuća predavanja, terensku nastavu, posjete fakultetima, konferencijama, tvrtkama i proizvodnim pogonima. Odlasci u kazalište, kao i na događaje od interesa učenika – poput Reboot Infogamera ili Interlibera – standardni su dio školskog kalendara. Tijekom školskih godina odrađenih pod epidemiološkim mjerama, raspon dodatnih aktivnosti sveo se na one koje su bile epidemiološki sigurne – online gostujuća predavanja, terenske nastave i rekreativne izlete u prirodu.

Osim toga, razne memorijalne dane učenici i nastavnici često obilježavaju dodatnim, edukativno-zabavnim aktivnostima – poput Dana ružičastih majica, Dana broja Pi, Dana mentalnog zdravlja i sličnog.

Školski život i aktivnosti Future moguće je pratiti na webu, Instagram i Facebook stranici škole.

Privatna škola Futura počinje s pripremom svojih učenika za državnu maturu već od prvog razreda. Svake godine se rezimira najvažnije gradivo iz obveznih predmeta kako bi posljednje pripreme i ponavljanje u zadnjim tjednima pred maturu prošlo što lakše.

Također, u sklopu školskog rasporeda učenici imaju organizirana učenja pod vodstvom nastavnika. Tijekom njih, učenici mogu raspraviti nejasnoće u gradivu, vježbati zadatke, učiti ili pisati domaću zadaću. Glavni cilj ove aktivnosti je mogućnost da svi učenici dobiju odgovore na svoja pitanja te da njihovo slobodno vrijeme bude zaista slobodno od svih školskih obveza.

Osim toga, učenici imaju mogućnost i online učenja putem interne platforme Moj online razred koja je iznimno olakšala prelazak na nastavu na daljinu. Platforma (na Moodle bazi) služi kao repozitorij materijala za učenja u raznim oblicima, kao oglasna ploča, ali i komunikacijski kanal s nastavnicima i ostalim učenicima putem foruma. Pristup Mom online razredu imaju isključivo učenici i nastavnici Future.

Brojni Erasmus+ projekti u kojima Futura sudjeluje dodatna su mogućnost za neformalno učenje, vježbanje stranih jezika i upoznavanje vršnjaka iz različitih dijelova Europe kroz koje razvijaju empatiju, toleranciju i duh europskog građanstva. Tijekom perioda u kojima je radi epidemioloških mjera međunarodna suradnja bila ograničena na virtualni prostor, Futura se dodatno angažirali u eTwinning partnerstvima, a za jedan projekt tog tipa dobila je i nacionalnu oznaku kvalitete.

Erasmus+ projekti često imaju rezultate korisne široj zajednici. Jedan od takvih projekata u kojem je sudjelovala Futura bio je New literacy set koji je rezultirao online platformom za nastavnike s besplatnim materijala za organizaciju radionica na temu komunikacijske, informacijske i financijske pismenosti.

Ideja o provedbi školskog programa mentorstva proizašla je iz sudjelovanja u Erasmus+ projektu „Enhancing the possibilities of the future with a Mentoring Programme“. Koordinator projekta, švedska škola ProCivitas Privata Gymnasium Växjö, podijelio je s Futurom svoj program povezivanja učenika s mentorima izvan škole – stručnjacima s područja kojim se učenici žele baviti u budućnosti – u svrhu izgradnje prvih kontakata u poslovnom svijetu i upoznavanja sa strukom kako bi po završetku škole donijeli informiranu odluku o daljnjem obrazovanju ili odabiru svoje karijere.

Privatna škola Futura mentoring program provodi od školske godine 2020./2021. s učenicima završnih razreda. Program mentorstva obuhvaća tri do četiri obvezna sastanka učenika i mentora u organizaciji škole te neformalna druženja mentora i učenika koje dogovaraju samostalno. Osim na networking vještine i izbor budućeg zanimanja, sudjelovanje u mentoring programu pozitivno utječe i na samopouzdanje i proaktivnost učenika.

Sukladno trendu brzog rasta industrije video igara, ali i afinitetima učenika, škola Futura je program tehničara za računalstvo obogatila fakultativnim predmetima za game development. Predmeti koji će biti u ponudi svim učenicima zainteresiranima za razvoj video igara su: 3D modeliranje za računalne igre (2. razred), programiranje 2D računalnih igara (3. razred) i programiranje 3D računalnih igara (4. razred).

Kroz njih će se učenici upoznati s najnovijim tehnologijama korištenima u razvoju video igara te usvojiti znanja i vještine nužne za samostalno osmišljavanje, dizajniranje i izradu igrica – vještine koje posjeduju suvremeni game developeri. Na ovaj način, učenik dobiva mogućnost obogatiti svoje redovno obrazovanje unutar matične škole, bez potrebe za pohađanjem dodatnih usavršavanja.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!