Pretraga

Srednja škola

XIII. gimnazija Zagreb

XIII.gimnazija ostvaruje program opće gimnazije i prirodoslovno-matematičke gimnazije. Ima 20 razrednih odjeljenja, radi u dvije smjene, na adresi Avenija Većeslava Holjevca 17 u Novom Zagrebu. Školu ove školske godine pohađa 503 učenika.

XIII. gimnazija

XIII. gimnazija | privatna arhiva

XIII. gimnazija jedina je zagrebačka gimnazija koja od samog početka djeluje na području Novog Zagreba. Desetljećima je bila jedina srednja škola općeobrazovnog profila u ovoj najvećoj i najmnogoljudnijoj zagrebačkoj općini. Utemeljena je davne 1963. godine. Svoju prvu školsku godinu XIII. gimnazija započela je 1. rujna 1963., upisavši u prvi razred pet odjeljenja. Nekoliko puta je mijenjala prostor, a 1977. nastavno osoblje i učenici su u sklopu tzv. Šuvarove reforme školstva pripojeni su Građevinskom školskom centru na novoj adresi u Aveniji V. Holjevca 17. Ponovno osnivanje XIII. gimnazije kao samostalne ustanove uslijedilo je tek nakon ukidanja Građevinskog obrazovnog centra 31.8.1991. Danas Gimnazija svake školske godine upisuje pet novih odjeljenja, i to četiri u općem i jedno u prirodoslovno- matematičkom programu. Sudeći po postotku upisanih maturanata na fakultete i v isoke škole (oko 95 %), ova gimnazija daje dobru osnovu za upis na fakultet i nastavak studija.

XIII. gimnazija upisuje 4 razredna odjeljenja općeg smjera (104 učenika) i 1 razredno odjeljenje prirodoslovno-matematičkog smjera (26 učenika).

Predmeti koji se boduju za opći smjer su: hrvatski jezik, matematika, 1.strani jezik, povijest, geografija, glazbena umjetnost

Predmeti koji se boduju za prirodoslovno-matematički smjer su: hrvatski jezik, matematika, 1.strani jezik, fizik, kemija i biologija

Adresa škole: Avenija Većeslava Holjevca 17, Zagreb

Broj telefona: 01 6600643

Mail škole: [email protected]

OIB škole: 51798668071

Link na web stranicu škole: http://gimnazija-trinaesta-zg.skole.hr/skola/ploca 

Društvene mreže: Facebook stranica škole, IG @xiii_gimnazija

U školi se može pohađati sljedeća fakultativna nastava: Filmska umjetnost, Glazbena radionica, Debatni klub, Talijanski jezik i Astronomija. Od sljedeće školske godine, za učenike drugih i trećih razreda, u ponudi će biti i novi fakultativni predmet; Škola i zajednica. Jako je aktivan Školski sportski klub te je naša škola svake godine među najuspješnijim školama Grada Zagreba i Hrvatske na školskim, državnim i svjetskim sportskim natjecanjima. Osim toga, djeluju novinarska i kreativna grupa, volontiramo. Škola je tijekom školske godine 2019./20. postala i Škola ambasador Europskog parlamenta.

Naša škola je jedna od rijetkih škola koja nudi fakultativne predmete Glazbena radionica i Filmska umjetnost. Jedina smo škola u Zagrebu koja na takav način vodi glazbenu radionicu, a učenici koji pohađaju taj predmet aktivno sudjeluju u svim događanjima škole, od predstavljanja naše gimnazije na raznim manifestacijama, do organiziranja humanitarnih koncerata te obilježavanja posebnih datuma u školi, kao što su Maskenbal, Valentinovo, Božićni koncert i sl.

Osim toga, jedna smo od samo osam srednjih škola u RH koja nudi fakultativni predmet Filmska umjetnost te naši učenici, osim praćenja redovitih satova tog predmeta, sudjeluju i na filmskim festivalima kao autori, ali i volonteri, a neki od njih upisuju i studije na ADU. Jedan od većih uspjeha na tom polju je i nagrada za najbolji domaći animirani film mladih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu 2018., koju su osvojile naše četiri učenice, polaznice Filmske umjetnosti, za svoj film Crni mačak. Imamo i dugogodišnju suradnju s Hrvatskim filmskim savezom.

Škola je poznata po sportskim uspjesima te su naši učenici u zadnjih destak godina osvojili više od 30 medalja iz raznih sportova, a prednjače futsal, košarka, atletika, kros, vaterpolo i odbojka. Svi još pamte osvojeno 3.mjesto na svjetskom školskom prvenstvu iz futsala 2016.godine.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati izvornu snimku mjuzikla osmišljenog i izvedenog u XIII.gimnaziji za njenu 50.obljetnicu 2013.godine.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati film koji je za Hrvatski školski sportski savez snimio naš bivši učenik, a vezano za ISF World Schools Championship Futsal 2016, Poreč Croatia, na kojem je naša škola osvojila 3.mjesto.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati animirani film Crni mačak naših učenica koji je Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu 2018. osvojio prvo mjesto kao najbolji domaći animirani film mladih.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Copy link
Powered by Social Snap