Pretraga

Koliko je razvijena otvorena znanost u Hrvatskoj i koji su daljnji koraci saznajte na konferenciji Srce DEI 2023

A- A+

Europska komisija pokrenula je Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC) kao jedan od najznačajnijih koraka u razvoju europske znanosti kojim želi poticati otvorena, javno dostupna i iskoristiva znanstvena postignuća čiji je cilj da znanost snažnije odgovori na društvene izazove s kojima se Europa suočava. Time bi oko 2 milijuna znanstvenika i istraživača u Europi imalo na raspolaganju virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

DEI 2023

DEI 2023

Nacionalni tripartitni sastanci EOSC-a organiziraju se s ciljem jače sinergije u implementaciji EOSC-a u Europi, kako bi se unaprijedio sustav otvorene znanosti i postiglo usklađivanje nacionalnih politika s politikama EU-a

U Hrvatskoj će se nacionalno tripartitno događanje održati 30. ožujka 2023. godine u okviru programa trećeg dana konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023, a okupit će predstavnike Europske komisije, Udruženja EOSC-a, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Vijeća Inicijative HR-OOZ-a.

Tijekom sastanka govorit će se o mnogim temama bitnim za razvoj otvorene znanosti, stanju u EU i planovima EOSC-a za budućnost, ali i o stanju otvorene znanosti u Hrvatskoj iz nekoliko perspektiva, od pogleda istraživača, razvoja nacionalne politike pa do stava i planova ustanova koje financiraju znanost.

Panel „What Needs to Happen Next in Croatia“ zatvorit će događanje, a u njemu će se raspraviti što se može, što bi se trebalo napraviti, i tko u Hrvatskoj može doprinijeti da bi se ideje otvorene znanosti mogle ostvariti u svom punom potencijalu.

Sudionici panela su:

  • dr.sc. Antica Čulina, Institut Ruđer Bošković, viši znanstveni suradnik
  • Lea Lazzarich, Sveučilišna knjižnica Rijeka, ravnateljica
  • prof. dr. sc. Dubravko Majetić, Sveučilište u Zagrebu, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije
  • dr. sc. David Smith, Institut Ruđer Bošković, ravnatelj, ujedno i supredsjedatelj Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost
  • Panel će moderirati dr.sc. Zoran Bekić iz Srca.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na konferenciji ispunjavanjem obrasca. Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i  Sveučilišnog računskog centra pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Srce DEI 2023 ujedno je i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).