Pretraga

Ovo je jedna od najbrže rastućih znanstvenih disciplina: ‘Proučava način na koji procesiramo informacije’

A- A+

srijedu 5. lipnja 2024. godine krenule su prijave na združeni diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost i traju do 3. srpnja. Studij zajedničkim snagama izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet.

Foto: FER

Kognitivna znanost interdisciplinarna je znanost koja proučava um i inteligenciju. Riječ je o jednoj od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina koje od njenih samih početaka razvijaju znanstvenici prirodoslovno-tehničkog i društveno-humanističkog usmjerenja. Klasična kognitivna znanost temelji se na šest znanstvenih disciplina, antropologiji, filozofiji, lingvistici, psihologiji, neuroznanosti i računarstvu. Iako primarno proučava um i način na koji procesiramo informacije, najveća snaga kognitivne znanosti krije se upravo u promatranju istog pitanja iz različitih kutova.

Više o tome što je to kognitivna znanost i čime se bavi možete saznati u predavanju The Integrated Study of the Mind koje je održao profesor Mark Turner na ovogodišnjem predstavljanju studija te u predavanju Introduction to Cognitive Science koje je održao profesor Todd Oakley na prošlogodišnjem predstavljanju studija. Profesorica Renata Geld, voditeljica studija, održala je predavanje o iskustvima prve generacije studenata te o samom studijskim programu. Više o studijskom programu možete čuti i u emisiji Znanstveni koncentrat. Dodatne informacije o nastanku i ciljevima studija možete saznati i u 35. epizodi podcasta Što je kognitivna znanost, u kolumni i članku na tportalu, intervjuu na Netokraciji, intervjuu na Poslovnom Dnevniku te u najnovijem intervjuu na temu odnosa čovjeka i tehnologije.

Sve informacije o prijavama i studijskom programu možete pronaći na stranicama studija.