Pretraga

Poznato je tko su najbolji mladi inovatori Hrvatske, ali i Europe

A- A+

Početkom ožujka Inkubatoru se pridružilo više od 900 učenika iz preko 70 različitih škola i više od 900 studenata koji pohađaju više od 120 fakulteta iz preko 20 država širom Europe, a sada su oni najuspješniji predstavili svoje projekte u velikom finalu i borili se za vrijedne nagrade.

Foto: Digitalni inovacijski inkubator

U svakoj od 9 kategorija nagrađeno je top 3 tima pa su tako proglašeni pobjednici među osnovnim školama, srednjim školama, natječaju Hrvatskog Telekoma i ICT industrije, natječaju Jamnice i industrije pića, natječaju E.ON-a i energetske industrije, natječaju Nove TV i medijske industrije, natječaju Raiffeisen banke i financijske industrije, natječaju Školske knjige i izdavačke industrije te natječaju Poliklinike Sinteza i zdravstvene industrije.

– Ulaganje u znanje i mlade ljude naš je imperativ jer na taj način osiguravamo budućnost prosperiteta i napretka. Treću godinu zaredom partner smo projekta Digitalnog Inovacijskog Inkubatora i svjesni smo važnosti podrške inovativnim idejama i kreativnosti mladih talenata. Ovi mladi stručnjaci su budući nositelji razvoja naše poslovne zajednice, a naš je cilj omogućiti im sve potrebne resurse i podršku kako bi ostvarili svoj puni potencijal, izjavila je Anamarija Minarski, direktorica Odjela za zapošljavanje, upravljanje učinkom, razvoj i iskustvo zaposlenika u Hrvatskom Telekomu.

Najbolji od najboljih ove godine bili su Tomislav Kovačević, Gabriel Veselovac i Filip Cica, studenti FERIT-a iz Osijeka, sa svojim projektom Lectio.

Aplikacija Lectio je okvir (engl. framework) za razvoj čitalačkih vještina koja rješava problem pada navika čitanja kod ljudi različitih uzrasta. Lectio ima za cilj potaknuti i motivirati korisnika na čitanje kroz personalizirani pristup različitim profilima čitatelja, mjerenje čitalačkih sposobnosti i generiranje individualnog plana čitanja te postavljanje i praćenje ciljeva ovisno o preferencijama korisnika. Uz brojne druge funkcionalnosti, aplikacija nudi i mogućnost povezivanja korisnika u različite zajednice koje služe za dijeljenje preporuka, uspjeha i diskusije o pojedinim temama i/ili knjigama.

Posebno priznanje uručilo se i Mentorima Inovatorima, Jasmini Mamula iz OŠ Sveti Matej Viškovo te Dijani Ledić Begonja iz I. gimnazije Split i Prirodoslovne škole Split, koje kontinuirano pružaju podršku svojim učenicima i vode ih kroz razvoj projekata, a također se proglasila i Škola za inovacije, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, koja se istaknula doprinosom u području obrazovanja i inovacija, promovirajući kreativnost i projektno učenje među učenicima.

– Sposobnost kreativnog rješavanja problema jedna je od ključnih vještina budućnosti za sve one koji žele stvarati novu vrijednost kroz inovacije i mijenjati status quo. Nama je izuzetno drago što postoji velik broj mladih koji žele razvijati tu sposobnost i sretni smo što to rade zajedno s nama kroz ovaj projekt – čime prepoznaju nas kao partnera u tom dugoročnom procesu treninga i razvoja kreativnog potencijala, rekao je Filip Vrhovnik, pokretač i voditelj Digitalnog Inovacijskog Inkubatora.