Pretraga

CARNet postrožio kontrolu studenata: Pazite što skidate s interneta

A- A+

Studenti koji koriste CARNet internetsku uslugu morat će dobro paziti što rade dok se nalaze online, jer je isti odlučio postrožiti kontrolu i kreće u lov na one koji ilegalno ‘downloadaju’ sadržaj sa zaštićenim autorskim pravima. Studenti se trebaju stoga paziti, pa čak i ako se nalaze izvan studentskih domova.

Ukoliko ste student i koristite CARNet internetsku uslugu morat ćete pripaziti što skidate s interneta, ukoliko to činite. Isti je krenuo u strože kontrole studenata, te najavljuje sankcije za one koje se ogluše na pravila i ‘downloadaju’ sadržaj sa zaštićenim autorskim pravima, piše Politika Plus.

Izdvojeni članak

Detaljne upute i pravila za spajanje na CARNET domsku mrežu i internet

Strože kontrole i najava sankcija

Ukoliko vas CARNet uhvati u radnji prvotno ćete dobiti upozorenje i nećete moći pristupiti internetu sve dok se ne javite korisničkoj službi. Drugo upozorenje značit će onemogućavanje surfanja na mjesec dana, a uhvate li vas treći put da skidate ilegalni sadržaj, stići će vas novčana kazna i doživotni prekid ugovora.

– Mi smo školsko-znanstvena institucija i moramo biti protiv piratizacije. Korištenje ilegalnog softvera predstavlja povredu autorskog prava i intelektualnog vlasništva, poručili su iz CARNeta, te dodali kako posjeduju alate za kontrolu takvih aktivnosti već pet godina. Nakon što prva dva puta prekršite pravila, skloni su vam oprostiti, uzimajući u obzir da možda niste znali da radite nešto što je nedozvoljeno, kao i mogućnost da je netko drugi koristio vaše računalo. Međutim, nakon trećeg puta, oprosta nema.

Izdvojeni članak

Iz CARNeta tvrde da e-Matica funkcionira ispravno, a za moguće pogreške su krivi profesori

Što je s privatnosti korisnika?

Ovo povlači pitanje privatnosti studenata, budući da izgleda kako CARNet ima pristup svemu što radite. Ipak, iz CARNeta poručuju kako nije tako, već da oni reagiraju samo na ilegalni sadržaj.

Kako god bilo, ‘Veliki brat’ gleda što radite na internetu, stoga ne bi bilo zgorega pripaziti. Sumnjamo da bilo tko od studenata može živjeti bez interneta, ali i pozamašne svote novca koja bi im mogla biti oduzeta u vidu kazne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap