Pretraga

Damir Urban oduševljen mladim bubnjarom iz Rijeke

A- A+

Svi glazbenici žive glazbu. Svakim novim taktom u nju se zaljubljuju još više. Priča Jana Šokčevića iz Rijeke vrlo je slična običnim glazbenicima, samo što je njega ona ponovno vratila u život.

Izvor: Screenshot, RTL

Mladi, bubnjar Jan voli svirati bubnjeve i pjevati, a kako mu je dijagnosticiran autizam glazba je postala njegovo najdraže sredstvo komunikacije. Uskoro nastupa u jednom engleskom showu, a podršku mu je dao i Janov veliki uzor – glazbenik Damir Urban.

Jan je uz glazbu naučio izražavati emocije

Jan mnogo lakše pjeva nego priča, a glazba mu je, kako prenosi RTL, sve. 

– Do Jana se nije moglo doprijeti osim putem glazbe. Jan je odličan matematičar, piše, čita i sve smo to dobili od njega upravo putem glazbe, kazala je za RTL Janova učiteljica Sonja Barić. 

 Za svoj nastup u jednom londonskom kazalištu ovaj 15-godišnjak marljivo vježba u Riječkom centru za autizam. Osim gitarista Filipa, kako bi što bolje izveo Urbanov hit ‘Mjesta za mene’ pomaže mu i sam autor pjesme, koji je, kaže oduševljen Janovim glazbenim sposobnostima. 

– On jako puno stvari usvaja na prvu. Ti mu pokažeš, a on to izvede. To je za većinu glazbenika i za mene prvog nemoguće. Ono što on usvoji u par mjeseci, meni je trebalo dvadeset godina, rekao je Damir Urban.

Izvor: Screenshot, RTL

I predsjednica Hrvatske poželjela je sreću mladom bubnjaru

Izdvojeni članak

Strani studenti humanitarnom akcijom pomogli riječkom Centru za autizam

Iako se nikada nije vozio avionom, a zasigurno se ne zamara ni gdje je London, Jan vrlo dobro zna da će tamo 7. svibnja biti dio sudionika s autizmom iz cijeloga svijeta te će pokazati ono najbolje što zna, nadajući se da će organizatori dozvoliti da nastup izvede u cijelosti, odnosno i svirajući i pjevajući. 

 Jan će u Londonu sudjelovati u velikom glazbenom showu koji nije natjecateljskog karaktera, a na njemu osobe s autizmom pokazuju svoje talente. 

 Riječanin je u ranijoj selekciji između stotinu kandidata izabran u uži krug od njih 23 koji će nastupiti na taj, za njega veliki dan.
Jako sam sretan, rekao je kratko Jan i nastavio bubnjati. 

 Sreću mu je službeno zaželjela i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a u londonskoj avanturi na koju ga prate učitelji, susrest će se s našim veleposlanikom, ali i trenerom Slavenom Bilićem.