Pretraga

Donosimo nekoliko prijedloga kako doći odjeven na maturu

A- A+

Počele su mature i za maturante diljem Hrvatske to označava jedan od najstresnijih perioda u životu. Činjenica je da stres, nervoza i vrućine ne idu dobro zajedno zbog čega smo na Instagramu državna.matura od maturanta dobili upit smiju li na državnu maturu nositi kratke hlače. Pravila odijevanja za maturu jednaka su onima koje je odredila škola pa se tako razlikuju od škole do škole.

Unsplash

Svaka škola ima svoja pravila odijevanja, neke su liberalnije, a neke imaju svoja ustaljena konzervativna pravila kojih se tvrdoglavo drže pod izlikom da su škole javne ustanove i da drugačije jednostavno ne može biti. Nitko ne misli da neka razumna pravila ne bi trebala postojati, ali zašto učenici po ovim vrućinama ne bi smjela nositi bermude, kratke hlače, haljine bez tajici ili debelih hulahopki? Sjećam se tog apsurdnog pravila da dečki ne smiju nositi bermude u školu, pravilo koje su određene profesorice opravdale njihovim gađenjem dlakama na nogama. Ne znam je li apsurdnija ideja da je nepristojno pokazati donji dio noge ili da bi se trebali pokrivati jer netko ne voli vidjeti dlake na ljudima.

Unsplash

Jedne godine se roditeljsko vijeće uspjelo izboriti da dečki smiju nositi bermude, ali moraju biti jednobojne. Tako je jedan dan učenik došao u bermudama s kariranim uzorkom što je profesoricu navelo da mu ljutito prigovara i opominje ga. Njen postupak i to pravilo je naravno logično jer u našem obrazovanju najveća distrakcija nije loše organiziran sustav koji guši dobre profesore i štiti loše već kontroverzni karirani uzorak.

Curama nije bilo dozvoljeno nositi haljine ili kratke hlače bez hulahopki ili tajica. Velik broj cura je to ignorirao i nekada su ih opominjali, a nekada ne. No nije tako u svakoj školi, u nekima su ipak strožiji pa takve stvari ne prolaze. Najveća ironija je da se tih pravila ne drže ni svi profesori pa profesorica u kratkoj suknji bez hulahopki govori učenici da ne može takva dolaziti u školu jer ima kratke hlače i hulahopke, ali hulahopke nisu dovoljno tamne. Vjerojatno određen broj vas misli da bi se ovakve stvari najlakše riješile uniformama, međutim to je najgora stvar koju mogu napraviti, ali više o tome neki drugi put.

Unsplash

Osim što su ta pravila besmislena i u svakodnevnom školovanju, posebno dolaze do izražaja za vrijeme matura. Čak i ako nemate problema s tremom, sigurno ste nervozni zbog ispita koji se piše po velikim vrućinama u punim učionicama. U takvim situacijama svi želimo biti u što laganijoj odjeći, ali nažalost ne možemo. Iako sumnjam da profesori zbog kratkih hlača nekoga ne bi pustili na ispit, u to nikada ne možete biti sigurni zbog pravila u školi.

Unsplash

S obzirom na to da svi kao opravdanje za pravila odijevanja navode da je škola javna ustanova, što bi neki mogli protumačiti da se moramo odijevati kao u Saboru, predlažem da na maturu dođete u odijelu pa će vas možda s mature nositi kao gospodina Pernara iz Sabora, ali ne zbog ometanja mature već zna bog rušenja u nesvijest od vrućine. Bitno je da ste čedni i da vam nitko ne vidi listove i ramena, zdravlje je ionako sporedno.