Pretraga

Ekipa iz 2 kitice oživjela Hamleta u Zagrebu: ‘Čini se da lik ima dosta zajedničkog s nama’

A- A+

2 kitice snimile su obradu Hamleta kakvu sigurno niste vidjeli. Danskog princa doveli su u Zagreb 2020. Osim što je zabavan, njihov trominutni skeč mogao bi vas podsjetiti i na detalje iz ovog legendarnog lektirnog naslova.

Džoni Paranoja u ulozi Hamleta | screenshot: 2 kitice

– Hoćemo poslat goluba tvom vraču da nam izbije neka sranja? – Glasi tako jedna od mnogobrojnih upečatljivih izjava Hamleta, koji se stvorio u današnjem Zagrebu.

Naime, svima dobro poznata (nadamo se!) ekipa iz 2 kitice ima novi hit. Ovoga puta nije riječ o pjesmi, već o, moramo priznati, urnebesnoj obradi jednog od najpoznatijih književnih djela – Shakespeareova Hamleta.

Kako su došli na ideju da snime humoristični trominutni skeč, koji mnogima može poslužiti i kao podsjetnik na ovaj lektirni naslov, ispričao nam je glavni glumac Džoni Paranoja.

– Zapravo ta ideja s Hamletom nam se provlači po glavama već neko vrijeme. Nekako nam je bilo duhovito i zabavno zamisliti Hamleta kako snima vlog u našem vremenu. Naravno, nebrojeno je puno svevremenskih likova u povijesti naše kulture, ali čini se baš da u Hamletu ima dosta zajedničkog s modernim vremenima i našim preokupacijama. Hamlet ima komplicirane odnose u obitelji, s djevojkom, najboljim frendom, samim sobom i s društvom u kojem živi, pojašnjava Džoni.

Priznaje kako je doduše publici bilo neočekivano da Shakespeare posluži kao predložak za video od 2 kitice.

– Valjda je zato ljudima zabavno. U HNK-u Hamlet sigurno neće reći ku*ac, kaže. (Da, Hamlet u obradi Dviju kitica gro psuje.)

Zanimalo nas je i otkud Džoniju i Iggyju toliko znanja o Hamletu, tipa tko mu bila mala.

– Koliko god neuvjerljivo zvučalo, pročitao sam gotovo sve lektire koje smo imali, a one koje nisam sam barem probao pročitati. Najčešće se ugodno iznenadiš, nije badava to dio baštine domaće i svjetske književnosti. Naravno, takav je nastavni program, ali je donekle šteta da se neke stvari čitaju prerano, kaže Nidžo.

Smatra da se i Homera čita prerano.

– Siguran sam da bi se lakše ufurao u heksametar da nisam Ilijadu čitao s 15 godina. U svakom slučaju, ima stvarno puno sjajnih knjiga. Možda sad imam dovoljno životnog iskustva da uživam u Proustu, otkriva Džoni.

A kako se Hamet snašao u Zagrebu 21. stoljeća, što kaže o autima i tramvajima te koji ga je izum posebno oduševio, pogledajte u videu:

Disclaimer: Da ne bi bilo da Iggyja nismo ništa pitali, njemu smo se prvom javili no odgovore je velikodušno prepustio Nidži.

 

Ekipa iz 2 kitice oživjela Hamleta u Zagrebu: ‘Čini se da lik ima dosta zajedničkog s nama’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap