Pretraga

[Fotogalerija] Marin Nižić za maturalni rad izradio prvi rječnik riječkih riječi

A- A+

Neki maturalni radovi prođu nezapaženo, neki služe samo da bi se uspješno privelo kraju srednjoškolsko obrazovanje, a oni treći urežu se u pamćenje ne samo učenicima i profesorima, nego mogu postati od koristi svima. U ovu kategoriju maturalnih radova zasigurno spada i radnja mladog Riječana Marina Nižića.

Izvor: Marin Nižić, Rijeknik

Maturant Prirodoslovne i grafičke škole napravio je pravi mali rječnik riječkih riječi koje se nalaze u svakodnevnom govoru baš svakog pravog Riječana i Riječanke.Talentirani Marin je kaže, želio napraviti autorski rad pa je radom na jednom prospektu o Rijeci i Kvarneru došao na ideju da izradi ‘Rijeknik’ koji na duhoviti način objašnjava pojmove, mjesta i događaje u Rijeci.

Izdvojeni članak

Pobjednici Ideje godine oduševili Trampolinom – revolucionarnom platformom za razmjenu usluga

Grad koji je ironično sastavljen u abecedarij

Marinu je prigodno ime za rječnik sinulo prije godinu dana dok je radio brošuru na praksi. Rijeknik je sačuvao sve do ove godine kada je za svoju maturalnu radnju odlučio napraviti džepni, enciklopedijski rječnik u kojemu se ukupno nalazi 88 riječkih riječi.

– Teško je sažeti grad u knjigu. Između redaka smjestiti dimnjake i pješačke prijelaze, stubišta i ptice selice. Buku strojeva i ljudsko komešanje. Davnog vladara i ličnost. Žvaku na kolniku i grafit na staroj cigli. Skrivene perle. Teško je sažeti grad u knjigu, ali ipak ti je sada u rukama jedna koja to pokušava. Rijeknik, rječnik riječkih riječi. Vodič koji je upravo onakav kakav treba biti. Iskren odraz grada kojeg objašnjava – točan, poetičan i sramežljiv. Vodič koji je upravo suprotan svemu što stranac očekuje od Rijeke. A Rijeknik? On od tebe očekuje da se usudiš osjetiti energiju ovog malog kaosa od grada. Malog kaosa savršeno složenog za tvoje nestrpljivo oko, ironično sastavljenog u pregledan abecedarij. A sada, gdje god bio, dobrodošao u Rijeku, napisao je u predgovoru ‘Rijeknika’ mladi maturant koji je na pitanje što predstavlja ovaj rječnik odgovorio upravo uvodnim riječima iz svog maturalnog rada.

Pojmovi koji se nalaze u Marinovom rječniku tipični su ne samo za riječko govorno područje, već i za način života pa se tako u rječniku mogu naći pojmovi poput kišobran, Autotrolej, Armada, Treći maj, uzbrdica, bura pa čak i lokalne dnevne novine.

– Riječi sam prvotno skupljao iz svoje glave, misleći o svemu što meni predstavlja i definira Rijeku. Kasnije sam kroz razgovor s mlađim i starijim generacijama i u povijesnom štivu pronašao mnoge nove pojmove koji su i više nego vrijedni svog mjesta na stranicama, otkrio nam je Marin, koji dodaje da je struktura ovog enciklopedijskog rječnika sačinjena od lema, odnosno rječničkih natuknica koje se objašnjavaju i definiraju uz notu sarkastičnog humora, a svaka stranica pojmova sljubljena je s duhovitom, odgovarajućom ilustracijom.

Marin Nižić

Izdvojeni članak

SmartFood: Riječki studenti osmislili bakterije koje će moći detektirati rak

‘Rijeknik’ bi se trebao naći na policama knjižnica i riječkih suvenirnica

Marin, koji nam je otprije poznat s ‘Ideje godine 2015‘ gdje je pobjedio sa svojim web servisom ‘Trampolin’ kaže da je rječnik prvotno imao 150 riječi koje je vrlo teško bilo suziti na njih 88. Nakon što je istražio gdje i kako ih pronaći, njihovo nalaženje bilo je lagano i uzbuđujuće. Na pitanje hoće li ‘Rijeknik’ biti moguće kupiti, Marin skromno odgovara kako o tome ne može sada mnogo i sa sigurnošću reći, ali kaže, u pregovorima je s nakladnikom pa bi se ako sve prođe kako treba, ‘Rijeknik’ mogao naći u riječkim suvenirnicama, pubovima i knjižarama.

Ovaj mladi, riječki kreativac grafikom kao medijem počeo se baviti već u šestom razredu osnovne škole, a nedugo zatim kaže, privukle su ga fotografija, film, a pogotovo screenwriting.

– Kroz sve što radim uvijek se trudim ukomponirati što više raznih platformi. Bio to dokumentarni film, aktivizam, ‘Rijeknik’ ili bilo što drugo, uvijek nastojim stvoriti dobro i izvući iskrenu emociju iz sebe (u procesu rada) i anonimnog promatrača (u procesu kontempliranja), zaključio je autor prvog riječkog rječnika, koji će nakon što prođe matura dobro se odmoriti, a onda krenuti na Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, što mu je kaže, velika želja.