Pretraga

SmartFood: Riječki studenti osmislili bakterije koje će moći detektirati rak

A- A+

U doba smart mobitela, Smart automobila i svega ostalog pametnog riječki studenti osmislili su proizvod koji bi jednoga dana mogao spasiti milijune života. Točnije, radi se o liniji proizvoda Smart Food koji sadrže genetski modificirane bakterije iz mliječnih proizvoda te bi takve bakterije mogle detektirati razne bolesti.

SmartFood/privatna fotografija

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Oni pomažu pri uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima, te kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora, koja može biti narušena raznim faktorima.

Bakterije bojaju stolicu i tako šalju oboljelom upozorenje o bolesti

No njihovi proizvodi neće imati samo nutritivnu ulogu, već bi trebali detektirati bolesti poput raka, i to još u njenim ranijim stadijima, kada je najučinkovitije započeti liječenje.

– Ideja našega projekta se temelji na ‘dobrim’ bakterijama koje prirodno nastanjuju čovjekov probavni sustav, a nalaze se i u probiotičkim jogurtima. Takvim se bakterijama pomoću metoda genetičkog inženjerstva dodaje još jedna vrijednost, odnosno mogućnost prepoznavanja prvih znakova raka debelog crijeva. Konzumacijom takvih probiotika dolazi do obojenja stolice ukoliko je osoba bolesna te je to znak da mora posjetiti liječnika, rekla nam je Mia Krapić iz Smart Fooda.

Njihov se tim sastoji od sedam studenata Odjela za biotehnologiju na Sveučilištu u Rijeci te jedne ekonomistice. U projektu im pomaže i njihova mentorica Željka Maglica koja je molekularni biolog s iskustvom u tehnikama koje će koristiti. Osim mentorice, podržavaju ih i ostali profesori.

Izdvojeni članak

Otkrivena nova superbakterija, vjeruje se da je opasnija od AIDS-a!

Najveći je problem nedostatak financijskih sredstava

Već su osvojili prvu nagradu Nacionalnog studentskog startup natjecanja koje je pokrenuo Zagrebački poduzetnički inkubator. Otkrili su nam i na što su potrošili 15 tisuća kuna od nagrade.

– Novac smo uložili za opremanje laboratorija i nabavku potrošnih materijala koji su nam potrebni u početnoj fazi razvoja projekta, kaže Mia.

Trenutno se osim računalnog modeliranja i simulacija, bave proučavanjem literature i znanstvenih radova te opremaju svoj laboratorij. Sada kultiviraju pet različitih bakterijskih vrsta i pripremaju se za daljnje faze istraživanja koncepta. Sljedeći im je korak realizacija ideje, ali im još uvijek nedostaju financijski resursi.

– Budući da smo tek pripremili laboratorij za rad i počeli uzgajati postojeće probiotičke kulture, planiramo krenuti u realizaciju naše ideje, konstruirati novu bakteriju i zaštititi je patentom. Naravno, za sve to su potrebni financijski resursi koji nam još uvijek nedostaju, nagrada je pokrila samo dio početnih troškova. Zato smo sada u potrazi za izvorima financiranja, iz strukturnih i europskih fondova, investicija, natjecanja i drugih, kaže Mia.

A u svojem su naumu ustrajni i kažu kako ih trenutno ništa ne može spriječiti da pokušaju ostvariti svoju ideju.

– Nadamo se da ćemo je ostvariti, ali nam predstoji još puno rada i borbe da savladamo sve prepreke koje nam se nađu na putu do uspjeha, zaključila je Mia.