Pretraga

[FOTOGALERIJA] Studenti čistili plaže na Pelješcu od smeća

A- A+

U subotu, 16. travnja, oko 80 studenata Rochester Institute of Tehnology Croatia, predstavnici lokalne zajednice i članovi nekoliko ronilačkih klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije, Mostara i Sarajeva sudjelovali su u akciji čišćenja plaža, morskog dna te čišćenja i sanacije opožarenog područja u Trsteniku na Pelješcu.

RIT Croatia

Izdvojeni članak

Genijalni tinejdžer osmislio plutajući mehanizam za čišćenje oceana

Ideja za ovaj projekt razvila se na jednom od predmeta na prvoj godini studija, gdje su studenti dobili zadatak istražiti, predložiti i organizirati projekt pomaganja lokalnoj zajednici. Studenti su, uz vodstvo profesora inicijalnu ideju uspješno sproveli u djelo, a ideju je od početka podržao Petar Šegedin, predsjednik Mjesnog odbora Trstenik te lokalna zajednica čiji su se članovi rado pridružili akciji.

 – S oduševljenjem sam prihvatio ideju o ovoj akciji koja je proizašla od studenata te sam pomogao u realizaciji projekta kontaktirajući i ronilačke klubove, kako bi akcija obuhvatila sve ključne segmente važne za čišćenje i sanaciju plaža i okolnih dijelova šume u Trsteniku, izjavio je Petar Šegedin.

Dodaje kako je zadovoljstvo vidjeti mlade ljude koji su bili voljni svoju subotu posvetiti unaprjeđenju zajednice, te se zahvaljuje svima koji su sudjelovali akciji.

Izdvojeni članak

Student biologije Sveučilišta u Splitu korak do odlaska na svjetsku ekološku ekspediciju

Studentima nije bilo teško izdvojiti subotnje prijepodne za čišće plaže

– Kao nedavno izabrani član studentskog vijeća RIT Croatia i student prve godine, imao sam čast biti dio tima koji je organizirao ovu akciju. U samom početku nisam ni znao koliko je toga potrebno da bi se jedan ovakva akcija provela u djelo. Sastanci, traženje sponzora, dogovori sa lokalnom zajednicom, planiranje autobusnog prijevoza, samo je mali dio u cjelokupnoj organizaciji, rekao je Niko Katušić, student prve godine na RIT Croatia.

Kaže kako njemu i njegovim kolegama rani subotnji sati nisu predstavljali ni najmanji problem.

– Pri dolasku u Trstenik podijelili smo se u grupe i prionuli poslu, jer smeća kojeg je more nanijelo je bilo izuzetno puno. Uz rad i druženje na otvorenom zraku imali smo priliku i upoznati lokalno stanovništvo koje je također sudjelovalo u akciji čišćenja te nam je nakon akcije organiziran fantastičan ručak. Na kraju akcije, za nas nije bilo ljepšeg osjećaja nego kada smo se ukrcali u autobuse iz kojeg smo vidjeli potpuno očišćene plaže, bez smeća. Zasigurno je uloženi trud rezultirao popravkom cjelokupne slike Trstenika, rekao je Niko.

Izražava i zadovoljstvo uspješno provedenom akcijom te se raduje se što će kroz nadolazeće godine studiranja imati još prilika za sudjelovanje u sličnim akcijama.

A kako je izgledala ova hvalevrijedna akcija, pogledajte u fotogaleriji. Ovo je još jedan lijepi dokaz one ‘sve se može, kad se male ruke slože’!