Pretraga

Genijalni tinejdžer osmislio plutajući mehanizam za čišćenje oceana

A- A+

Devetnaestogodišnji Boyan Slat jedan je od najperspektivnijih mladih poduzetnika na svijetu no ono što ga čini zaista posebnim jeste činjenica da je na pragu otkrića mehanizma koji bi svjetska mora mogao osloboditi plastičnog otpada.

Boyan Slat 19-godišnji je mladić koji, kako bi se kod nas reklo, obećava. On je kombinira tehnologiju i poduzetničke talente s brigom za ekološku održivost planeta.

Roneći prije nekoliko godina u Grčkoj suočio se s problemom zagađenosti podmorja plastičnim otpadom, te je još prije punoljetnosti počeo razvijati projekt koji bi svijetu trebao donijeti rješenje za ovaj problem. Vođen idejom da projektira samohodni mehanizam koji će se obračunavati s plutajućim otpadom oko sebe je u protekle dvije godine okupio tim od stotinjak ljudi i realizacija njegovog inovativnog koncepta je realnost.

Izdvojeni članak

Projekt CLICK: Likovno – fotografsko natjecanje za mlade koje potiče svijest o ekologiji

Inovativan pristup

– U prošlosti bilo je dosta ideja o čišćenju oceana, ali sve su se temeljile na vozilima koje su mrežama ‘pecale’ otpad. To je zahtjevalo ogromna sredstva, a nije bilo pretjerano efikasno. Moj koncept je zamišljen na način da umjesto jurnjave za plastikom instaliramo plutajuću strukturu koja bi koncentrirala otpad na jednom mjestu. Prednost je u tome što more protjeće kroz strukturu, a i ona se kreće po oceanu, ukratko objašnjava svoju inovaciju Slat.

Posebno će se fokusirati na veliku mrlju otpada na Pacifiku, a mladi izumitelj pretpostavlja kako bi kroz deset godina na ovaj način ista mogla biti prepolovljena. Drugim riječima, u jednoj deceniji mogao bi se obračunati s milijardama kilograma otpada.

Izdvojeni članak

Student biologije Sveučilišta u Splitu korak do odlaska na svjetsku ekološku ekspediciju

Višestruka korist

Važnost tog dostignuća očitovala bi se na mnogim društvenim i ekonomskim segmentima. Osim što bi imalo očigledne ekološke efekte kroz naredni period mnoge bi zemlje, posebno one orjentirane na ribarstvo, i ekonomski profitirale. Dugoročno, Slatov projekt bi umao blagotvoran učinak i na zdravlje ne samo životinjskog svijeta već i ljudi.

Vrijednost ovog projekta prepoznata je još 2012. godine kada je The Ocean Cleanup Array nagrađen kao najbolji tehnički izum na Delftskom institutu za tehnologiju, a izumitelj je dobio i posebno priznanje od nizozemskog ministra za infrastrukturu i okoliš. Također, Boyan Slat prepoznat je kao jedan od dvadeset najperspektivnijih mladih poduzetnika u svijetu.