Pretraga

Hrvat proglašen znanstvenikom s najviše stila na svijetu

A- A+

Prema izboru organizacije Future-ish, Hrvat Igor Štagalj proglašen je znanstvenikom koji na svijetu ima najviše stila. Molekularni biolog rođen je u Zagrebu, redoviti je profesor na Sveučilištu Toronto, a ovaj put se okitio modnim priznanjem. U ženskoj konkurenciji našla se Hrvatica Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković koja je zasjela na 16. mjesto.

en.wikipedia.org

Tko kaže da znanstvenici moraju biti zapušteni i neugledni jer jedino mare za svoj rad? Igor Štagljar hrvatski je znanstvenik koji dokazuje da vas to što ste, primjerice, molekularni biolog ne treba sprječavati da imate stila. Naime, ovaj 48-godišnji znanstvenik i izumitelj te profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu proglašen je znanstvenikom s najviše stila na svijetu prema izboru Future-isha.

Znanstvenici s najviše stila

1. Igor Štagljar (molekularni biolog) 2. Pradip Alvarez (astrofizičar) 3. Brian Cox (fizičar) 4. David Close (biolog mora) 5. Jason De Leon (antropolog)

S najviše stila znanstvenik iz Hrvatske

Navedena organizacija koja je provela izbor bavi se rušenjem tabua o znanstvenicima kao krutim osobama koje ne zanima ništa doli njihovi pokusi, eksperimenti ili izumi na kojima rade. Stoga je Future-ish po četvrti put objavio listu znanstvenika s najviše stila na svijetu.

Pobjednik Štagljar je rođen u Zagrebu, no trenutno živi i radi u Torontu. Za osvajanje ove ‘nagrade’ po svojim modnim kombinacijama pretekao je venezuelanskog astrofizičara Prapida Alvareza te britanskog fizičara i popularizatora znanosti koji je u protekloj godini zauzeo tron.

Razbijanje predrasuda o krutim izumiteljima

– To, dakako, nije znanstvena nagrada, ali mi je drago ako takav pristup pomaže u razbijanju predrasuda o nama znanstvenicima kao dosadnim i nemaštovitim osobama, izjavio je Igor Štagljar za Jutarnji list.

Znanstvenice s najviše stila

1. Debbie Berebichez (fizičarka i financijska analitičarka) 2. Marga Guel Soler (stanična biologija) 3. Diane Nalini De Kirschkov (fizičarka) 4. Pardis Sabeti (genetičarka) 5. Danielle M. Lee (biologinja)

Nastavio je kako ne zna tko ga je nominirao, ali se našalio kako je ovo dobra prilika da od predsjednika Sveučilišta u Torontu zatraži povišicu.

Ovaj 48-godišnji znanstvenik prije 24 godine diplomirao je u rodnom gradu molekularnu biologiju na PMF-u, dok je doktorirao na trenutno 12. najboljem sveučilištu u svijetu – prestižnom ETH u Zurichu. Nakon što se usavršio na Sveučilištu Washington, vratio se na prestižno švicarsko sveučilište gdje je kao 35-godišnjak postao najmlađi strani profesor u povijesti ETH.

Među znanstvenicama Amerikanka na tronu

U ženskoj konkurenciji pobjednica je ostala ista kao i prošle godine američka fizičarka i financijska analitičarka Debbie Berbichez. Svoj plasman u odnosu na prošlu godinu pokvarila je i Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković koja je s 13. pozicije došla na 16. mjesto znanstvenica s najviše stila u svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap