Pretraga

Isprobala sam mobitel koji košta 9 kn: Je li novi A1 Alpha 21 položio ispit cjelodnevnog korištenja?

A- A+

A1 Alpha 21 Android smartphone mi je privukao pažnju prije svega cijenom od samo 9 kuna, a potom i specifikacijama koje su obećavale. Stavila sam ga na test i usporedila što nudi, a što ne nudi, u usporedbi sa standardnim pametnim telefonima. Doznala sam koliko se brzo puni baterija i koliko traje prije nego se potroši, isprobala sam kameru i neke ‘teže’ aplikacije – rezultat je obećavajući!

a1 alpha 21

Testirala sam mobitel A1 Alpha 21 kojeg možete kupiti za samo 9 kuna. Prolazi li test? | Foto: srednja.hr

Novi A1 Alpha 21 mobitel na tržište je stigao nedavno i odmah je privukao moju pažnju. Prije svega, njegova cijena je stvarno primamljiva: uređaj ćete dobiti po cijeni od 9 kuna jednokratno uz Savršenu tarifu s neograničenim 5G internetom te neograničenim pozivima i SMS-ovima. Uz njega se dobiju i Bluetooth slušalice, prozirna maska i zaštita za ekran. Njegove specifikacije su mi se činile sasvim pristojne, a mobitel, sve u svemu, zaista povoljnim s obzirom na omjer kvalitete i cijene. Odlučila sam ga isprobati kako bih vidjela kako ‘vozi’ – može li izvesti sve za što nam mobiteli služe.

Novi mobitel u portfelju telekomunikacijske tvrtke A1 veličinom, rekla bih, ne odskače od prosječnog smartphone-a. Zaslon je veličine 6.52 inča. U prijevodu, dug je 16.5 centimetara ako, kao ja, niste previše upućeni u imperijalni sustav mjera. To zapravo samo znači da je ekran dovoljno velik da sam mogla visjeti na TikToku ili gledati serije na Netflixu, a u isto vrijeme nije prevelik i može se udobno koristiti jednom rukom. Sam zaslon je HD, a slika je skroz oštra.

a1 alpha 21

Dovoljno je velik da vidite sve što trebate, a nije prevelik i možete ga koristiti jednom rukom | foto: srednja.hr

Veliki plus za dizajn novog A1 Alpha 21 mobitela

Zvučnik ugrađen u mobitel nalazi se s njegove dolje strane i odlične je kvalitete, a utor za slušalice je s gornje strane uređaja, što je konfiguracija koja od mene dobiva palac gore. Na mobitelu kojeg inače koristim, primjerice, utor za slušalice nalazi se na donjoj strani uređaja što ponekad zna biti nepraktično kada mobitel spremam ili vadim iz džepa i slušalice se iskopčaju. No budući da s A1 Alpha 21 dobivate Bluetooth slušalice, tih problema svakako ne biste imali.

Svidjelo mi se i što mobitel ima otključavanje pomoću otiska prsta, a skener je smješten s njegove stražnje strane i centriran. Za usporedbu, skener mobitela kojeg trenutno koristim smješten je s desne bočne strane. U ovom slučaju A1 Alpha 21, po mom mišljenju, također ima prednost. Skener sa stražnje strane puno je praktičniji i dostupniji, a manje su šanse da ćete mobitel slučajno otključati kada to niste planirali.

Osim toga, ovaj se uređaj od ostalih razlikuje i po tome što nema LED indikator za notifikacije. Ovaj feature mi zapravo uopće nije nedostajao jer mi je bilo sasvim dovoljno što se ekran mobitela upali kada dođe poruka ili notifikacija.

a1 alpha 21

A1 Alpha me se dojmio skladnim i praktičnim dizajnom | Foto: srednja.hr

Punjenje za sat i pol, baterija dobre izdržljivosti

Jedna od meni najvažnijih stavki je trajanje baterije i brzina njenog punjenja. Testirala sam i to, a A1 Alpha 21 se od 0% do 100% baterije napunio za otprilike sat i pol, čime sam i više nego zadovoljna. Uz korištenje svih uobičajenih aplikacija koje i inače koristim, mobitel bi mogao izdržati i dva dana bez ponovnog punjenja, a cijeli dan korištenja izdržat će bez problema.

Ipak, kako bih i bateriju i procesor stavila na malo ozbiljniji test, instalirala sam i pokrenula PUBG Mobile. Iako je riječ o online multiplayer igri koja je nešto zahtjevnija za uređaj, igranje je bilo posve glatko i bez trzaja uz nešto jaču bržu potrošnju baterije i slabo zagrijavanje mobitela. ‘Casual‘ gejmeri će biti posve zadovoljni ovim mobitelom, a poslužit će i onim ozbiljnijim.

a1 alpha 21

Isprobala sam bateriju i procesor igrajući PUBG Mobile – mobitel nije razočarao | Foto: srednja.hr

Naposlijetku, mnogima najvažnija stavka bit će kvaliteta kamere. S prednje strane je 8 Mpx HDR kamera, a sa stražnje trostruka kamera s 48 Mpx. Stražnju kameru pogoni AI koji automatski prepoznaje uvjete i subjekte snimanja. Osim automatskih postavki, možete odabrati i HDR, panoramu, dugu ekspoziciju, stop-motion, bokeh efekt, super-makro ili pro (ručno namještanje postavki). Video je također zadovoljavajući i ima ugrađenu stabilizaciju.

A1 Alpha 21 prošao je sve moje testove i pokazao se kao odličan mobitel za povoljnu cijenu koji će bez problema moći odraditi sve što od njega tražite. Više o njemu i ponudi A1 Hrvatska pronađite ovdje.

a1 alpha 21
Share via
Copy link
Powered by Social Snap