Pretraga

Još malo pa gotovo: Okršaj ljetnih mjeseci i zašto ljeto završava već u kolovozu?

A- A+

Ljeto kao godišnje doba traje od 21. lipnja do 23. rujna, a ako ste školarac ili student, traje vam od početka ljetnih praznika do kraja istih. Ako pak radite, onda jednostavno… Ljeto kao takvo za vas ne postoji, već samo dani kada je neshvatljivo vruće.

foto: Pexels; Bayu jefri

Teško je odlučiti što je gore ljeti: kada ste usred toplinskog vala i samo želite da padne kiša i rashladi apsolutno sve, ili kada se zareda nekoliko ružnih dana pa onda samo želite da ponovno bude toplinski val. Sad smo već u kolovozu i polako počinjemo razmišljati o tome da se ljeto bliži kraju.

Ako ste učenik/student, ljeto za vas prestaje krajem kolovoza, odnosno početkom rujna. Sretnici su oni studenti koji nemaju nikakve ispite na jesenskom ljetnom roku pa mogu ipak nešto dulje odmarati, ali i njima je teško ostati u ljetnom stanju uma, kada su apsolutno svi napustili to blaženo stanje.

Kolovoz je i dalje ljetni mjesec, ali od ljeta gotovo da nema ni lj. Javna je tajna da nakon Vele Gospe, koja svake godine pada na 15. kolovoz, lagano prestaje sezona. Sela i otoci se lagano počinju prazniti, a gradovi puniti. Najgore jest što u tome čak i donekle uživamo. Osim ako ste student, onda vas ideja o povratku na faks ili pisanju ispita sasvim sigurno nimalo ne uzbuđuje.

Sve u svemu, kolovoz je daleko od ljetnog mjeseca kakvim ga se pokuša predstaviti. Da bismo vas uvjerili u našu tezu, predstavljamo vam niz argumenata koje smo dobili usporedbom dvaju mjeseca. Pripremite se!

Izdvojeni članak

Ovo su najveći ljetni hitovi svih vremena: Da vidimo, koliko ih znate

Duljina dana

Stvar koja najviše ubija u pojam zimi jest ta da dan traje otprilike treptaj oka. Kad se probudite, vani je mrak. Kad dođete doma nakon škole, vani je mrak. Nije u pitanju potpuna noć, ali da imamo puno sati sunčeve svjetlosti… Nemamo. I zato kad krene proljeće, i dani postaju sve dulji, slijedi opće veselje. Ljeto je naravno, vrhunac te priče.

I dok u srpnju možemo bez problema na plaži provoditi cijele dane, zato što dan traje barem do devet navečer, u kolovozu je situacija već nešto drugačija. Dani polako (ali sigurno) postaju sve kraći, a noći sve dulje. Nije problem u tome što je sada već noć u 21 h, već u tome što će uskoro biti noć u 17 h…

Temperatura

Kada je ljeti užasno vruće, svi jedva čekaju trenutak da padne kiša i malo rashladi prije nego što ponovno bude sedam tisuća stupnjeva. Tako to otprilike izgleda samo u srpnju, zato što je rijetko kada toliko vruće u lipnju (kao što je bilo ove godine), a u kolovozu imamo drugu vrstu problema.

Ne postoji ništa ljepše od dugog ljeta, ali nerijetko se dogodi da kada jednom u kolovozu padne kiša i temperature se nešto snize, da se više nikada ne vrate na staro. Nije odmah hladno (barem ne u većini slučajeva), ali nije više ni toliko toplo. I to znači samo jednu stvar – uskoro dolazi jesen, a nakon nje i duga zima kojoj već sada jedva čekamo kraj.

Obaveze

Srpanj je inače mjesec u kojem jednom kad završite s obavezama, ako ih imate, dalje ne razmišljate ni o čemu. Jesen se čini još dalekom budućnosti, a ionako ne želite razmišljati unaprijed, već samo o sadašnjosti. I tako to traje cijeli srpanj, sve dok ne shvatite da je srpanj trajao dan i pol i da je već kolovoz.

U kolovozu već kreću ozbiljne pripreme za jesen, htjeli vi to ili ne. Školarci kupuju nove pernice, bilježnice i knjige, a studenti (ne) polažu ispite, obavljaju upise u novu godinu i psihički se pripremaju za ono što slijedi. Slijedi još jedna nova akademska godina na koju nitko nije spreman.

Još malo pa gotovo: Okršaj ljetnih mjeseci i zašto ljeto završava već u kolovozu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap