Pretraga

Ovo su najveći ljetni hitovi svih vremena: Da vidimo, koliko ih znate

A- A+

Svako ljeto ima svoju pjesmu, a mi ćemo morati pričekati kraj ovog ljeta kako bismo mogli sa sigurnošću reći koja je pjesma obilježila ovo. Naravno, svatko ima svoje favorite, ali često se dogodi da jedna pjesma uspije svih okupiti. I onda ulazi u povijest kao ‘ljetni hit’.

foto: Pexels; cottonbro

Glazba je grana umjetnosti koja je vrlo vjerojatno najviše na udaru amatera, odnosno infiltriranju istih pod krinkom ‘profesionalaca’. Jedino je fotografija možda više prisvojena, ali kako se suzdržati kada svi imamo odlične kamere u našim džepovima i jednostavno svijet je previše lijep da ga ne bismo fotografirali svake sekunde?

No dobro, vratimo se na glazbu. Činjenica je da danas postoji jako puno loše i nekvalitetne glazbe – to bi bila glazba jednostavne melodije, slabe produkcije i teksta bez poruke. Bit ćemo precizniji i reći da često nisu u pitanju tekstovi bez poruke, već tekstovi s već izlizanim porukama, nerijetko upitnih vrijednosti.

Često se upravo takve pjesme, koje i nemaju neku veliku vrijednost, nađu u centru medijske pozornosti. To je nekada značilo da su se vrtjele na televiziji i na radiju, a danas to znači da se koriste u snimanju viralnih videa, a i da ih čujete dok kupujete u dućanima. Htjeli ili ne, ne možete pobjeći od takvih pjesama.

Ali, bitno je biti iskreni – možemo se složiti da to nije nešto što se počelo događati u zadnjih pet godina. Loša glazba je uvijek postojala i vjerojatno će je uvijek i biti. Doduše, sada s guštom slušamo takvu glazbu, svjesni da je u pitanju treš. Danas ćemo se prisjetiti nekih najboljih starih ljetnih hitova, koji nas odmah prebace u ljetno stanje uma!

Izdvojeni članak

Koliko često zapravo slušate glazbu koju ‘slušate’: Površni tekstovi puni pogrešnih poruka

Grease – Summer Nights

Među najpoznatijim mjuziklima se nalazi i Briljantin. Ovo remek-djelo koje su svi pogledali barem jednom (ako niste, BRZO!), postalo je sinonim za ljeto. Ironično, radnja filma je smještena usred školske godine. Ali, cijelo vrijeme se prisjećaju ljeta i onih dana kada su se tek upoznali. Teško je ne osjetiti čaroliju ljetnih noći slušajući ovu pjesmu.

Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

Kada uspijete napraviti pjesmu toliko dobru da uspije postati najpregledaniji videozapis na YouTube-u, onda sasvim sigurno imate i ljetni hit. I to kakav – dan danas je u pitanju jedna od onih pjesmi koje kad krenu u klubu (sjećate li se kakav je osjećaj ići u klub?), apsolutno svi polude. Iako su prošle već četiri godine.

Daft Punk – Get Lucky ft. Pharrell Williams, Nile Rodgers

Dok Despacito broji više od sedam milijardi pregleda, ova pjesma niti jedan – tek nešto više od ‘mizernih’ pola milijarde pregleda. Početkom desetljeća je objavljena ova pjesma, kada je sve bilo ‘jednostavnije’. Zvuk je svakako bio puno svježiji, odnosno manje pod utjecajem osamdesetih, kao što je slučaj u posljednje vrijeme.

The Lonely Island – I’m On A Boat ft. T-Pain

Ako kojim slučajem niste čuli za The Lonely Island, sada je vrijeme za otkriti ih. Ako volite gledati skečeve, uživat ćete u glazbi koja je sama po sebi skeč. Ovdje zaista nema brige oko toga koja je poruka pjesme – jednostavno, oni su na brodu. Iako je glazba sama po sebi dovoljna da vas zaintrigira, ipak pogledajte i video. Nećete požaliti…

Megan Thee Stallion – Hot Girl Summer ft. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign

Jeste li i vi trenutno u pripremama za svoj hot girl summer, ili ga već živite? Ta sintagma, koja je ove godine posebno zaživjela, rodila se upravo iz ove pjesme Megan Thee Stallion, koja je objavljena prije dvije godine. Pjevačica vjerojatno nije ni sama znala da će svojom pjesmom započeti novi pokret. I to onaj kojem se rado priključujemo!