Pretraga

Kako ispravno deklinirati imena kao što su Andrea i Mario? Imamo odgovor

A- A+

Išao sam u kino s Marijem…ili Mariom? Dala sam svoj ključ Toniju…ili Toniu? Je li genitiv imena Matea Matee ili Mateje? Otišli smo na pravopis.hr i riješili jednu od najčešćih jezičnih dilema.

foto: picjumbo.com, Pexels

Kako ispravno deklinirati imena? Je li ispravno pisati Mariju ili Mariu? Matei ili Mateji?  Vječnoj dilemi došao je kraj jer ćete sada znati kako ispravno pisati imena bez obzira u kojem padežu se nalaze. Otišli smo na pravopis.hr i riješili jednu od najčešćih jezičnih dilema.

Izdvojeni članak

Jezičari pojasnili kako se ispravno piše ime najčešće spominjanog virusa ovih dana

Imena koja završavaju na -i, -io, -ie i -ia

Glas j koristi se u sklonidbi i tvorbi posvojnih pridjeva od riječi koje završavaju glasom ili skupinom glasova -i, -io i -ie. Imena i nadimci kao što su Toni i Miki imat će dodano j, pa su ispravni oblici genitiva Tonija i Mikija. Isto vrijedi i u stranim imenima. Uzmite u obzir da se kod stranih riječi uzima u obzir kako se riječ izgovara. Tako će se riječ celebrity sklanjati celebrityja, celebrityju i tako dalje.

Imena koja završavaju s -io također će imati umetnuto j. Antonio će u genitivu biti Antonija, u dativu Antoniju i tako dalje. Iznimka je instrumental u kojem su moguća dva oblika: Antonijem i Antoniom. Isto vrijedi i za ime Mario, koje u instrumentalu može glasiti Marijem i Mariom. Posvojni pridjev može glasiti Marijev ili Mariov. 

Intervokalno j umeće se i kod imena koja završavaju na -ia. Maria će biti MarijeMariji. Posvojni pridjev je Marijin. Mia u genitivu glasi Mije, u dativu Miji, a posvojni pridjev je Mijin. 

Izdvojeni članak

Odlična vijest za učenike: Po prvi put na netu javno dostupna cjelovita gramatika hrvatskog jezika

Imena koja završavaju na -ea i eo

Kod imena koja završavaju na -ea i -eo nema umetnutog j. Matea u genitivu glasi Matee, u dativu Matei, a posvojni pridjev je Matein. Jednako vrijedi i za Andreu, gdje genitiv glasi Andree, dativ Andrei, a posvojni pridjev Andrein. Oblike Andrejin, Andreji i Andreje koristimo samo u slučaju kada se ime u nominativu piše Andrea.

Isto je kod imena Mateo i Leo, koja će u genitivu glasiti Matea i Lea, a u dativu Mateu i Leu.

Da ponovimo:

tablicadeklinacija

Foto: screenshot Srednja.hr