Pretraga

Odlična vijest za učenike: Po prvi put na netu javno dostupna cjelovita gramatika hrvatskog jezika

A- A+

‘Hrvatska školska gramatika’ profesorica Milice Mihaljević Lane Hudeček u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), od jučer je javno dostupna na mrežnoj adresi gramatika.hr.

U studenome 2017. godine objavljeno je tiskano izdanje ‘Hrvatske školske gramatike’, a četiri mjeseca nakon prvoga predstavljanja u sklopu Interlibera, cjelovit sadržaj objavljen je i na internetu. Kako izvještava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje to je prva mrežna, javno dostupna gramatika hrvatskoga jezika.

Izdvojeni članak

Pokušajte riješiti pravopisni test Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

‘Hrvatska školska gramatika’ priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima osnovne i srednje škole, ali mogao bi biti koristan i svima ostalima, koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na njegova osnovna gramatička pravila.

U njemu se usustavljuju gramatički sadržaji obuhvaćeni u nastavnome predmetu Hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne škole prema ‘Nastavnome planu i programu za osnovnu školu’ te od 1. do. 4. razreda gimnazije prema „Nastavnome programu za gimnazije“. S IHJJ-a naglašavaju u obavijesti, da je nastanak ove Gramatike motiviran praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja.

– ‘Hrvatska školska gramatika’ slijedi sva preporučena rješenja „Hrvatskoga pravopisa“ Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i jezične savjete navedene u knjizi „555 jezičnih savjeta“, naglašavaju na kraju s IHJJ-a.