Pretraga

Knjiga o rastanku koju bi trebao pročitati svaki maturant

A- A+

‘Na rastanku – 18 meditacija za maturante’ na neki je način prva knjiga posvećena upravo ovim mladim ljudima. Knjiga maturantima može pomoći u daljnjem traženju, učenju i ostvarenju sebe kao osobe, kao osobnosti, kao nositelja promjene i napretka, ali i u pripremama za maturu. Autor knjige je profesor vjeronauka u Hotelijersko-turističkoj školi iz Zagreba Tvrtko Beus.

Foto: Srednja.hr

Pred nekoliko dana tisuće je hrvatskih maturanata obilježilo posljednji dan svoga srednjoškolskog obrazovanja. Možda još nesvjesni, nalaze se na pragu ulaza u svijet odraslih, a s druge strane vrata očekuje ih neko potpuno novo iskustvo, život kakvog do sada još nisu iskusili.

Shvatio je to i profesor Tvrtko Beus, te je upravo njima odlučio napisati knjigu, kako bi im prijelaz preko tog praga bio što lakši. Na nastanak knjige ‘Na rastanku. 18 meditacija za maturante’, kaže, potaknule su ga mnoge generacije maturanata koje su odlazile iz škole.

– Bilo je različitih generacija, neke su ostale u posebnom sjećanju. Žao mi je rastanka. Nije mi svejedno, vjerujem, kao ni većini profesora. Po završetku školovanja svatko odlazi svojim putem. Nitko ne zna što čeka te mlade koji odlaze iz školskih klupa. Svatko bira svoj daljnji životni put. Nitko ne može u potpunosti utjecati na svoju budućnost. Osjećao sam potrebu i želju da maturantima ponudim knjigu posvećenu upravo njima, objašnjava nam profesor Beus.

Dodaje i kako bi uistinu želio da maturanti školu, studij, odgoj, obrazovanje dožive kao nešto osobno, njihovo, životno, a ne kao formu koja se mora ispuniti radi dužnosti i koristi.

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] COO Rimac Automobila Monika Mikac preporuča 5 knjiga za mlade

U recenziji knjige sudjelovali i maturanti

Knjiga je, dakle, nastala na temelju iskustva rada profesora Beusa s mladim srednjoškolcima, a u recenziji iste sudjelovali su i sami maturanti. ‘Na rastanku. 18 meditacija za maturante’ na neki je način prva knjiga na hrvatski prostorima posvećena maturantima u posebnosti trenutka u kojem se nalaze.

Uz 18 fotografija simboličkog sadržaja na meditativan i osoban način obrađuju se temeljna ljudska pitanja s kojima se susreće mlada osoba na pragu zrelosti. Razmatranja ne isključuju norijadu kao i ozbiljnost trenutka u kojemu se maturanti nalaze nakon odlaska iz srednje škole.
Težnja je knjige ući u dijalog s mladim čovjekom, podržati na putu vlastitog ostvarenja, smisla i sreće u životu.

Svojim sadržajem, porukom, stilom pisanja i tematikom, knjiga može pomoći u pripremi za državnu maturu, za hrvatski jezik i književnost, za esej i pisano stvaralaštvo.

Knjiga može pomoći u traženju, i ostvarenju sebe, ali i u pripremama za maturu

Autor kaže kako vjeruje da knjiga posvećenima maturantima i njihovom putu u svijet odraslih može pomoći u daljnjem traženju, učenju i ostvarenju sebe kao osobe, kao osobnosti, kao nositelja promjene i napretka.

– Vjerujem da je svaka mlada osoba velik dar i mogućnost za društvo, za obitelj, za zajednicu. U današnjem vremenu nije lako pronaći svoj put do sreće i ostvariti svoje potencijale. Neki se nadaju sreći u budućnost, sreći negdje izvan svoje domovine, neki… Trajno ostaje otvoreno pitanje, gdje je ta sreća, gdje je smisao vlastitog života. Katkad imam osjećaj da neka temeljna znanja, iskustva, razmišljanja i govor izostaju iz naših škola, razreda, obitelji. Tim više osjećao sam potrebu za knjigom i za prijateljskim razgovorom uz fotografije koje ‘govore’ svojom simbolikom i izgledom, kaže Beus.

Naglašava kako nije želio nuditi gotova rješenja i gotove poruke koje bi netko trebao prihvatiti nego potaknuti na razmišljanje i rad na sebi, svojoj osobnosti i darovanosti.

– Knjiga ‘Na rastanku. 18 meditacija za maturante’ može pomoći, makar neizravno, u vlastitom pismenom izražavanju, u pisanju eseja, u književnosti, u pripremama za maturu i studij, rekao nam je Beus.

Profesor je za kraj izrazio želju da ovoj značajnoj skupini ljudi koji preuzimaju mnoga prava i mnoge obveze, knjiga bude korisna za sadašnji i budući životni vijek, da bude uspomena na mladenačke nade i nadahnuće u daljnjem životnom putu. Nakladnik knjige je glas Koncila.