Pretraga

Ljeto je idealno vrijeme je za čitanje: Tri razloga zašto se plaža i knjiga odlično slažu

A- A+

Ljeto je vrijeme odmora i uživanja, kada se u potpunosti možete isključiti i uživati u tome što ne morate razmišljati ni o čemu pametnome. Ne morate razmišljati ni o glupim stvarima – možete jednostavno isprazniti svoj mozak. Ali, nakon nekog vremena i to dosadi.

foto: Pexels; Andrea Piacquadio

Koliko god cijelu godinu jedva čekali ljeto i vrijeme kada se ne treba brinuti ni oko čega, toliko i kada to napokon dođe, ubrzo dosadi. Istina, lijepo je provesti pet dana ne radeći ništa. Ma čak i deset. Ali, što nakon? Naravno, ako imate ljetni posao onda vam vjerojatno nije dosadno, ali ako nemate… Što radite?

Uspjeti ‘izdubiti’ vlastitu rupu na kauču u samo tri dana nije nešto s čime biste se trebali pohvaliti, ali upravo su to one radosti koje ljude vesele u vrijeme kada nemaju ništa pametnije za raditi. Kao što vi nemate sada, u ovim ljetnim danima. Vjerojatno je najviše što napravite odlazak na plažu.

Možda će zvučati čudno, ali čak i odlasci na plažu mogu dosaditi. Realno, bilo kakva rutina može dosaditi, pa tako i ona koje uključuje more. Teško za vjerovati, ali tako je. Pogotovo ako spadate u onu grupu ljudi koji su sami na moru, pa se onda ne mogu niti osloniti na to da će društvo biti inovativnije od vas.

Kada vas snađe takva sudbina, velike su šanse da ćete ljeto provesti pred ekranima. Na plaži skrolajući na mobitelu, a doma pred računalom, bingewatchajući najnovije serije – je li to zaista ljeto kakvo želite provesti? Možda je vrijeme za napokon odmoriti oči od ekrana i malo raditi na sebi. Najbolji način za to ostvariti jest čitajući.

Tijekom godine je teško pronaći vremena za čitanje, ali zato sada kada imate vremena koliko vam srce želi, to ne bi trebao biti problem. Možete čitati što god želite, pa se tako pobrinite da se dobro informirate o tome što ćete čitati – garantiramo vam da ćete se zaljubiti u knjige! Ako vam to nije dovoljno, donosimo još nekoliko razloga zašto je upravo knjiga najbolje društvo na plaži.

Izdvojeni članak

Proglašena najčitateljica 2020. godine: 12-godišnja Ema pročitala je čak 121 knjigu

Voda nije problem

Kada koristite mobitel na plaži, često vam se dogodi da živite u strahu od toga hoće li vam se doći u kontakt s morem i tako se razbiti. Ako ne živite, znajte da biste trebali. Upravo je to jedan od najčešćih uzroka kvarova mobitela, a vjerujemo da ne želite biti dio tih nesretnika. S knjigom nećete morati brinuti oko tih stvari.

To ne znači da knjigu možete polijevati ili namakati u moru, ali svakako neće biti problem ako s vlažnim rukama listate stranice knjige – pa čak i da se nešto slučajno prolije, preživjet će se. Nećete vidjeti niti one ružne otiske prstiju zbog kreme za sunčanje (koju ste nanijeli, nadamo se!).

Izbjegnite komunikaciju s ljudima

Kada idete na plažu, bilo da ste negdje gdje poznajete sve ili nikoga, velike su šanse da će netko pokušati razgovarati s vama. Možda ste vi zainteresirani za tu konverzaciju, pa ćete se u tom slučaju rado upustiti u istu, ali ako niste – knjiga je najbolji lijek protiv takvih neugodnih situacija.

Za razliku od skrolanja na mobitelu koje se ne shvaća više ozbiljno čak ni među mlađom populacijom, čitanje knjige se smatra aktivnošću koja zahtijeva vašu potpunu pažnju. To znači da će im biti neugodno pristupiti vam i prekinuti vas u vašem trenutku koji ste si pripremili. U svakom slučaju, možete se iza knjige i sakriti.

Osobni rast

Koliko god to bio klišej, istina je da je ljeto zaista prilika za rad na sebi – vrijeme za punjenje baterija. Nakon kvalitetnog ljeta možete se vratiti u ‘stvarnost’ puno bolji nego što ste bili prije odlaska na odmor. Čitanje će svakako doprinijeti tome. To ne znači da morate čitati neke self-help knjige, već će biti dovoljno da čitate.

Svaka knjiga će vam nešto reći, i to samo vama. U tome se i krije ljepota književnosti, što apsolutno svatko ima pravo na svoju interpretaciju, pa tako i vi. I ne, nije potrebno čitati ruske klasike (mada nije ni naodmet) kako biste nešto naučili – iz svega je moguće izvući neku bitnu poruku. Bitno je samo da ste prisutni dok čitate.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap