Pretraga

Proglašena najčitateljica 2020. godine: 12-godišnja Ema pročitala je čak 121 knjigu

A- A+

Ema Bošnjak (12) lani je u prosjeku pročitala više od dvije knjige tjedno. Budući da u 2020. nitko nije posudio više od 121 knjige, koliko ih je lani ona posudila, Emi je pripala titula najčitateljice Knjižnica grada Zagreba.

ilustracija: Elisa Calvet B. / Unsplash

Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2020. godine proglašena je dvanaestogodišnja Ema Bošnjak, članica Gradske knjižnice Ante Kovačića, Zaprešić, priopćili su iz Knjižnica grada Zagreba.

Ema je lani posudila čak 121  knjigu, što znači da je čitala više od dvije knjige tjedno. Iz KGZ-a otkrivaju kako Bošnjak voli čitati nakon škole, prije spavanja, vikendima i praznicima te kako su joj najdraže knjige: Princezini dnevnici (Meg Cabot), Harry Potter (J. K. Rowling), Artemis Fowl (Eoin Colfer), knjige iz serije Rachel Hawkins te knjige iz serijala Michaela Scotta i mnoge druge. Osim čitanja, Ema u slobodno vrijeme izrađuje kreativne predmete, vozi se biciklom, putuje s roditeljima i igra društvene igre.

Ema na dodjeli nagrade za najčitateljicu | foto: KGZ

– Ovim projektom već godinama nastojimo kod populacije tinejdžerske dobi poticati zanimanje za knjigu i čitanje što je posebice važno u Godini čitanja, istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Kao pobjednici među 40 finalista, Emi su uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga, Katarina Zrinski te tablet od strane Microline d.o.o.

Izbor Najčitatelja godine organizira se već dvadeset godina i do sada je 21 dijete ponijelo tu titulu. Povodom obljetnice snimili su i kratki film koji je dostupan You Tube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO: