Pretraga

Matematičke vještine dobivaju se već u maternici

A- A+

Ukoliko ste se oduvijek mučili s matematikom, možda za to možete kriviti vašu majku. Naime, istraživanje povezalo razine ženskih hormona u trudnoći s matematičkim vještinama djeteta. Točnije, oni čija je majka imala manjak hormona tiroksina dvostruko su skloniji biti loši u matematici.

Tiroksin, hormon koji se prenosi s majke na dijete u maternici ključan je za razvoj mozga, no mnoge trudnice imaju ga premalo. Istraživač Martijn Finken istražio je gotovo 1 200 djece otkad su još bili u trbuhu do početka škole te pronašao poveznicu između manjka spomenutog hormona i matematičke vještine.

On je mjerio razine tiroksina prvih 12 tjedana trudnoće te usporedio matematičke rezultate djece kada su imala pet godina. Oni koji su bili izloženi najmanjim razinama tog ključnog hormona 90 posto su skloniji biti dio razrednog odjela kojem ne ide matematika. Isti rezultat pokazao s i nakon što se u obzir uzela obitelj ispitivanog djeteta te zdravlje, piše Mail Online.

Zanimljivo je to što razine hormona nisu bile povezane s dječjim uspjehom na testovima vokabulara i općenito jezičnih vještina. Dr. Finken to je objasnio time što se jezične vještine uvelike usvajaju odgojem i komunikacijom. S druge strane, matematičke vještine ovise o razvoju mozga. Spomenuti istraživač nije još sasvim siguran prate li ovakve posljedice manjka tiroksina djecu u starije godine što se tiče uspjeha u matematici, no upravo zato nastavlja pratiti razvoj ispitanika.

– Postoje li ovakvi isti problemi u odrasloj dobi treba još vidjeti, rekao je Finken te dodao da je moguće riješiti problem suplementima hormona tiroskina u trudnoći, kod onih trudnica koje pate od manjka istog.

Copy link
Powered by Social Snap