Pretraga

Maturantica Hana briljirala na Potjeri, a osvojenim novcem će platiti studij u Nizozemskoj: Ovo je njezina priča

A- A+

Zadarska maturantica Hana nedavno je briljirala na Potjeri – u brzom krugu osvojila je čak 31.500 kuna, a potom uzela višu ponudu od 100.000 kuna. Na kraju, njezina ekipa je pobijedila lovca i doma ponijela 135.000 kuna. Velik iznos koji je Hana osvojila iskoristit će za studiranje matematike u Nizozemskoj. Evo što sama kaže o ovoj avanturi, ali i onoj koja je tek čeka!

dani mobilnosti

Hana će osvojenim iznosom financirati studij u Nizozemskoj! | foto: BHV Education

Ukoliko ste gledali kviz Potjera prije nekoliko tjedana ili scrollali kroz novosti na portalima ovih dana sigurno ste zapazili zadarsku maturanticu Hanu Vlahov. Hana je svojim odličnim nastupom na kvizu i osvojenom nagradom zainteresirala javnost, posebice odlukom kako će osvojeni iznos namijeniti za studij matematike u Nizozemskoj.

Kako bi ostvarila svoj cilj, na tom putu pomoći će joj njezine BHV savjetnice i voditi je kroz cjelokupni proces prijave. Odlučili smo s Hanom popričati o njezinom iskustvu na kvizu, planovima za studij i o tome što bi poručila svim svojim vršnjacima koji se dvoume hoće li krenuti u avanturu studija u inozemstvu. Kako bi vam olakšala tu odluku, Hana vas također sve poziva na online Dane mobilnosti i edukacije 09.01.2020., gdje ćete imati priliku saznati sve što vas zanima o studiju u inozemstvu!

Kako je sve počelo, odakle dolazi tvoj interes za kvizove? Kako to da si se odvažila na nastup na Potjeri?

Otkako je izašla, Potjeru bih ponekad pogledala, dok sam ove godine, kako smo imali puno slobodnog vremena, počela gledati svaki dan. Mislim da sam i prije toga znala da ću se prijaviti kada napunim 18 godina. Zapravo sam od malih nogu voljela učiti, otkrivati nove stvari i rješavati kvizove.

Izgledalo je kao da uopće nemaš tremu odgovarajući na postavljena pitanja. Je li to istina? Jesi li se ranije pripremala za javne nastupe, baviš li se možda debatom?

Pa ne, nisam baš od javnog nastupa. Tijekom snimanja me ni u jednom trenutku nije uhvatila trema, iako moram priznati da desetak dana nakon što sam se prijavila i dobila poziv za sudjelovanje, sjećam se da sam tu noć prije spavanja cijela protrnula i shvatila – ajme meni bit ću na televiziji! Nakon toga više nije bilo treme, niti noć prije snimanja. Lovce sam ranije upoznala na kvizovima na kojima sam sudjelovala, tako da mi nisu bili kao celebritiji, već sam bila blago upoznata sa svime. Kako sam i ranije dosta gledala Potjeru i znala dosta odgovora na tuđa pitanja, zaključila sam da se neću osramotiti i da se nemam čega bojati.

Što ti je prolazilo kroz glavu kada si shvatila koliko si novaca upravo osvojila?

U jednom trenutku sam izračunala kako sam u sat vremena zaradila tri puta više nego što sam što sam ukupno zaradila radeći prošlo ljeto. To mi je bilo wow. S obzirom da će sav taj novac ići za moje obrazovanje, što je bio i neki cilj s kojim sam išla tamo, jako sam sretna što sam uspjela.

Izdvojeni članak

Genijalnu učenicu u Potjeri zasjenio veliki gaf voditelja, fanovi se pitaju je li lovcu ‘ukrao’ pobjedu

Najavila si kako ćeš osvojeni iznos namijeniti za studij matematike koji planiraš upisati u Groningenu, u Nizozemskoj. Kada si odlučila da želiš studirati u inozemstvu i kako si došla do te ideje? Jesi li to nedavno odlučila ili već duže vrijeme razmišljaš o toj opciji? Zašto baš matematika?

To mi je dugogodišnja želja, rekla bih već kojih 6,7 godina. Od nižih razreda osnovne škole sam preko interneta naučila dosta dobro engleski te sam tako i oduvijek željela studirati u Engleskoj. Mijenjala sam prioritete, malo Engleska, malo Škotska. Unatoč promjeni plana zbog Brexita, nisam odustala od želje za studiranjem vani i tako sam otkrila Nizozemsku. Matematika mi je omiljeni predmet u školi i voljela bih se baviti znanošću u budućnosti.

Zašto baš Nizozemska? Zadnjih nekoliko godina Danska je dosta atraktivna destinacija, isto tako i Švedska, Njemačka.

Proučila sam dosta programa, u Danskoj i Švedskoj većina programa matematike se fokusira na business ili marketing, dok je ovaj program koji sam pronašla u Nizozemskoj poprilično rijedak s većinom znanstvenih predmeta što sam prvenstveno željela. Uz njemački i španjolski, učim i nizozemski kako bi se tamo što lakše snašla.

Sve o studiranju u Nizozemskoj možete saznati na ovoj poveznici.

Kao što si rekla, novac od Potjere odlazi u fond za Nizozemsku. Jesi li razmišljala koliko dugo će ti taj novac poslužiti? Imaš li možda financijski plan za troškove školarine, smještaja i samog života u Nizozemskoj?

Uz osvojeno na Potjeri dodat ću i nešto svoje ušteđevine, što je dosta dobro. Koliko sam izračunala, taj iznos trebao bi mi biti dovoljan za godinu dana, ako ne i više. Nakon toga sigurno ću se snaći. Vidjet ću s obitelji koliko će me moći podržati, ali sigurno ću raditi preko ljeta. Također, kako trenutno učim programiranje, moći ću nešto i freelancati; programirati i izrađivati web stranice, pa i putem toga nešto zaraditi.

Iako si sigurna u odluku o odlasku na studij u inozemstvo i želiš to već godinama, imaš li možda neke strahove (hoću li se uklopiti, pronaći prijatelje i sl.)?

Stvarno se već godinama veselim odlasku tamo tako da ne. Jedino što sam dosta vezana za mamu, a i našu mačku, one će mi sigurno jako faliti na početku. Ipak mislim da ću tamo na studiju biti sretna, tako da mislim da neće biti toliko teško.

Kako ti se čini proces prijave na strano sveučilište? To je naravno korak koji će ti maksimalno olakšati i voditi te kroz cjelokupni proces savjetnice iz agencije BHV Education.

Sam proces prijave mi se čini skroz OK, jedino što traže prijevod cjelokupnog kurikuluma iz matematike po kojem sam učila kako bi vidjeli je li to na dovoljnoj razini kako bih se tamo snašla na studiju. Time ćemo se pozabaviti sad preko praznika.

Kako su reagirali tvoji prijatelji i kolege iz razreda na tvoju odluku o odlasku u Nizozemsku?

Zapravo je moj razred specifičan po tome što će nas 7,8 otići studirati u Nizozemsku i Belgiju što je odlično. Spomenula sam im svoj plan već odavno i naviknuti su da sam ambiciozna i da ne planiram ostati ovdje. Također, stvarno jako volim putovati.

Dio Haninog razreda također planira studirati izvan Hrvatske | foto: BHV Education/privatna arhiva

A gdje se vidiš? Što bi voljela raditi nakon završetka studija?

Privlači me i dalje Engleska, možda i Škotska, vidjet ćemo. Ne vidim se baš u uredu, odnosno da ću raditi u nekoj firmi. Voljela bih se baviti istraživanjima na području matematike ili u kombinaciji s nekim drugim poljima. Uz znanstveni rad, voljela bih se nastaviti baviti i programiranjem freelance.

Možda ćemo te onda vidjeti na nekom institutu?

Možda!

Što bi poručila svojim vršnjacima koje privlači ideja studija u inozemstvu, ali je se i pomalo plaše?

Rekla bih im da svakako pronjuškaju na internetu, na stranicama BVH Education, a i na stranicama sveučilišta postoje razni videi o njihovim programima. Gledala sam jedan video gdje su otišli u studentski dom i baš se vidi to neko zajedništvo studenata sa svih strana svijeta. Izgleda jako primamljivo, ne znam kako bi to netko mogao odbiti. Meni se jako svidjelo, iako sam po prirodi introvertirani tip osobe.

Zašto bi svi tvoji vršnjaci trebali prisustvovati Danima mobilnosti i edukacije 09.01.2021.?

Pogledala sam dosta webinara BHV Education i videa i mogu reći da je stvarno korisno i otvara oči. Svakome to preporučujem, pogotovo ako nisu sigurni što bi željeli nakon srednje škole. Nekima iz mog razreda studij u inozemstvu uopće nije bio opcija, no kad su doznali kako je to sve izvedivo onda su promijenili mišljenje – pa mogli bi mi to!

Gdje ćemo te sljedeće vidjeti? Na Milijunašu, predstavljanju nekog projekta ili nešto treće?

Vjerojatno na Milijunašu, nadam se da će me zvati!

Dani mobilnosti i edukacije u organizaciji agencije BHV Education održat će se 9. siječnja.  Predstavljat će stipendije i financiranje za srednje škole i studije u inozemstvu, a govorit će i predstavnici visokih učilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Danske i Japana. Također, moći ćete sudjelovati na Student Partyu gdje ćete imati priliku družiti se sa studentima iz različitih zemalja. Kako biste sudjelovali, potrebno je prijaviti se putem ove poveznice.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap