Pretraga

Ovo morate poslušati: Krleža priča kako je pao 4. srednje i osramoćen zbrisao iz Zagreba

A- A+

Miroslav Krleža nedvojbeno je jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika. Već godinama ne silazi s popisa za maturu iz Hrvatskog i teško ćete završiti srednju školu bez da ste pročitali ili se barem djelomično upoznali s nekim od njegovih djela. No, veliki Krleža nije baš briljirao u školi. Pao je četvrti razred gimnazije i time osramoćen odselio je u Mađarsku.

Miroslav Krleža
Foto: Screenshot HRT | srednja.hr

– Ja sam propao u četvrtom razredu iz tri predmeta. Doživio sam svoju moralnu katastrofu i neizrecivo sam patio od toga godinu dana, otkrio je sam Miroslav Krleža, jedan od najvećih hrvatskih književnika.

Promijenio školu zbog profesora koji ga je mlatio

Zvukovni zapis u kojemu priča o svom neslavnom školovanju dostupan je i danas na službenom YouTube kanalu hrvatskog pisca i dramaturga Ive Štivičića.

Krleža u njemu opisuje kako se u Gornjogradskoj gimnaziji, u koju se prebacio iz Donjogradske, zapravo sukobio s profesorskim zborom. Zbog pada razreda i sramote koju mu je to nanijelo, otišao je iz Zagreba.

– Ja sam išao prva tri razreda u Donjogradsku gimnaziju jer smo mi stanovali na prilazu pa je i bilo normalno da idem u Donjogradsku. I u trećem razredu, svršetkom drugog ili početkom trećeg razreda, došao je kao suplenat latinskog jezika jedan profesor koji se zvao Müller, suhonjav, tuberkulozan, crvenokos s tankim crvenim brkom koji je konstantno ili čupkao ili gutao. Čovjek fizički meni više-manje stran, vjerojatno i ja njemu. Iz kojih razloga se on na mene oborio naročito, ne znam. Nikad mu nisam bio po volji – ili nisam dobro vezao kravatu ili nisam imao čiste ruke ili su mi bilježnice bile prljave ili nisam napisao uredno zadaću ili nisam nešto znao. Dakle, uvijek sam nešto bio kriv i tom prilikom on bi mene mlatio. Ja sam se zaplakao, trgnuo se i izjavio ‘ja sad idem do direktora i prijavit ću vas da me tučete’. I sletio sam de facto u prizemlje, uletio sam kod direktora u sobu, priča Krleža.

Tako je, kaže, dobio dozvolu da promijeni zavod i ode na Gornji grad.

Izdvojeni članak
Gospoda Glembajevi

Prokletstvo Glembajevih ili samo nedostatak ljubavi? (uvid u Gospodu Glembajeve)

U novoj školi na kraju 4. srednje imao tri jedinice

Upisan je u četvrti razred Gornjogradske gimnazije, no i ondje je buntovni Krleža imao problema s nastavnicima. Od tri predmeta koja je pao, smatra da je jedinicu zaslužio samo iz jednoga.

– Poslije trećeg u Donjem  gradu, otišao sam u Gornjogradsku gimnaziju gdje su me dohvatili kolege profesori. I danas vidim da je to bio sistem. Tri profesora latinskog, grčkog i fizike; Hećimović, Katalinić i Benigard. Stari čuveni Benigard iz fizike. I danas velim da sam bio jedan od najboljih latina u razredu. I danas tvrdim da sam eventualno pravilno propao iz grčkog, priča Krleža.

Nakon velikog školskog neuspjeha, poželio je otići iz Zagreba. Od oca je tražio da ga pošalje u Biskupski konvikt u Senju.

– Međutim, on nije htio da me šalje u Senj, i ja sam poslije godinu dana onda ipak proveo to da odem i to u Mađarsku, što dalje od ovog grada gdje sam se smatrao poniženim i povrijeđenim. I tako sam ja otišao u Pečuh i ondje sam postao kadet. Mislim, akcenat je na ovom pričanju samo to da nije bio moj otac taj koji me slao, nego da sam otišao ja da se maknem iz ovog grada gdje sam se vukao kao jedna osramoćena sjenka ulicama, ispričao je Krleža, a zvučni zapis možete poslušati u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap