Pretraga

Prokletstvo Glembajevih ili samo nedostatak ljubavi? (uvid u Gospodu Glembajeve)

A- A+

Da nije lako biti Glembaj, najbolje zna Leone, književni lik kojemu čitateljstvo, isto kao i obitelj, ne daje priliku. Naravno da je još jedan od mnogobrojnih „neshvaćenih pojedinaca“ jer nitko nije toliko lud da bi svoj život upropastio pokušajući shvatiti njegov.

Gospoda Glembajevi

Gospoda Glembajevi | screenshoot iz filma

On nije dobro na nekoliko razina, što je razumljivo jer mu ni obitelj nije baš dobro. Pokušajte se staviti u njegovu kožu, ako se već niste okušali u mazohizmu, i zamislite sljedeće: Nema vas u obiteljskom domu već 11 godina jer ste shvatili da u kući samoubojstava uistinu malo fali da i vi sami sebi ne oduzmete život ili ne unajmite nekoga drugoga da to učini.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Mada bi u tom slučaju bilo najbolje posavjetovati se s barunicom Castelli, jer ona najbolje zna što čini. Isto tako, ona u svoje slobodno vrijeme, ono kada ne spava s muškim društvom svojega muža, drži lekcije iz toga kako se praviti nevinom i glupom. Dobro, trenutačno ne drži ništa jer je mrtva, ali to su manji detalji.

Samo najgore o barunici Castelli i starom Glembaju

Baruničino je ubojstvo povezano s Leoneom, ali opet tko bi ga krivio? Umre mu otac, nema pametnijeg posla nego slikati njegov portret, žali se tamo ženi mrtvoga si brata, lijepo na koljenima. Možda misli da ako igra na kartu suosjećanja i neshvaćenosti, Angelika poklekne i konačno završe zajedno, po mogućnosti živi, pa divota. I tada uleti ona preljubnička luđakinja, neću je ni osloviti barunicom jer ionako nema para, prekine ljubavno – erotsku scenu (ljubavnu općenito, erotsku u Leoneovoj glavi) kako bi se izderala na Leonea i nazvala Angeliku droljom.

Izdvojeni članak
Filip Latinovicz - Bobočka

Žene u životu jednoga Filipa Latinovicza

I šta će drugo jadni Leone nego uzeti škare i početi ju naganjati? Ta epizoda biva još smješnijom kada osvijestite da su njih dvoje, maćeha i posin, spavali zajedno. Leon tada bio mlad, studirao, još mu je obitelj bila živa. Bavio se slikanjem, pogotovo aktovima i to baruničinim. Vjerojatno su ti aktovi ostali nezavršeni, isto kao i njegov odnos s ocem.

U redu je ako stari Glembaj udari rođenoga si sina, jedinu preostalu živu krv, svom snagom jer je uvrijedio presvijetlu barunicu Castelli, ali zabrani Bože i zovi policiju ako Leone reagira i pokuša stolicom udariti ovoga po glavi. Najbolje od svega, kakve je Leone sreće, ne bi mu otac umro, nego zadobio lakšu ozljedu glave.

Krleža je nemilosrdan

Leone je na kraju izgubio i onu jedinu svijetlu točku koja mu je ostala, a to je njegov razum, naime poludio je i završio u mentalnoj ustanovi.  Tek kada dođete na kraj drame, postavljate si pitanja: Da li je takav ostatak života Leone zaslužio?

Izdvojeni članak
Klub ranoranilaca

Hrvatski pregled lektira od 1. do 4. razreda

Zašto je on taj koji pati živ, a ostali su smireno mrtvi? Možda hrvatski pisci idu jednostavnom logikom ostavljanja glavnoga junaka na cjedilu, točnije da on ili nekoga povrijedi, ili sam biva povrijeđen ili ako pisci imaju želju uništiti glavni lik do kraja, ostave ga da se muči s obje opcije.

U tom mučenju mu pomažu ili odmažu žene, ponekad obje stvari radi ista žena. Angelika je Leoneu bila ljubavni interes, na čitateljima je da procijene da li je taj interes bio samo za jednu noć ili za kraj života. S druge strane, barunica Castelli je žena za koju se može pronaći opravdanje zbog njezina teškog djetinjstva, ali taj se detalj uvijek pokaže na kraju, kada čitatelji već osude zlikovku.

Još dvije žene u životu Leonea Glembaja su bile njegova majka i sestra, koje su završile mrtve, i to je još jedna sitnica koja je obilježila njegov život da ode u pravcu u kojem je otišao. Možda je za slaviti što ga je Krleža ostavio živim, ali nije na ponos što ga ostavio bez prostora za osobni razvoj i napredak.

Dijeljenje savjeta kao otrovnih bombona

Izdvojeni članak

Europski pregled evolucije lektira od 1. do 4. razreda

Čitanje cijelog ciklusa Gospode Glembajevih je hvalevrijedan čin koji će vas naučiti mnogočemu, pa toplo preporučam da se bacite na posao. Za prvi dio ciklusa, ja ću vam udijeliti savjete, kako za ženski, tako i za muški rod. Prijedlozi za bolji život, ali grozno duhovno stanje slijede.

Ako se nađete u ovakvoj obitelji, bilo svojevoljno ili bačeni od strane viših sila, učinite sljedeće. Djevojke, odite u časne, Bog će vam već pružiti ljubav života. Momci, okanite se nemoralnih veza i odite za svećenike ili doktore. Žene poput Castellijeve će vas kad tad pronaći.

Za više iz rubrike lektira pogledajte ovdje, a popis svih djela za maturu iz Hrvatskog u 2019./2020. pronađite na poveznici.