Pretraga

Nakon manje od dva mjeseseca Instagram ukinuo opciju koju su korisnici obožavali, a isto učinio i Snapchat

A- A+

Krajem siječnja Instagram je objavio kako će korisnici od sada u svoje Insta priče moći dodavati GIF-ove. Mjesec dana nakon Instagrama, tu opciju uvodi i Snapchat. Korisnicima je uvođenje ove opcija bilo jedna od dražih promjena, što je pogodovalo dvjema društvenim mrežama, s obzirom na sve češća negodovanja korisnika oko nekih drugih tehničkih izmjena. No, ovoga je tjedna i na Instagramu i Snapchatu mogućnost korištenja GIF-ova ukinuta do daljnjeg.

Kako piše TechCrunch, Instagram i Snapchat ukinuli su mogućnost korištenja GIPHY GIF-ova unutar aplikacije, i to zato što su korisnici primijetili kako im se na korištenje nude pojedini ekstremno rasistički GIF-ovi.

Izdvojeni članak

Facebook i Instagram više nisu u modi: Stigla nova društvena mreža na kojoj ‘influenceri’ masovno otvaraju profile

– Čim smo doznali, uklonili smo GIF i onemogućili korištenje GIPHYja dok ne budemo sigurni da se ovo neće ponoviti, istovremeno očekujući da će Giphy tim istražiti slučaj, poručili su iz Snapchata.

Isti GIPHYjev GIF uočen je i na Instagramu, nakon čega ga je GIPHY uklonio, a Instagramov glasnogovornik poručio:

– Ovakvoj vrsti sadržaja nije mjesto na Instagramu. Obustavili smo suradnju s GIPHYjem, dok oni istražuju slučaj.

Kako kažu iz kompanije, nemogućnost korištenja GIPHYja nastavit će se sve dok se i oni ne uvjere da se ovakve situacije neće ponavljati.

Podsjetimo, Instagram je GIF-ove uveo krajem siječnja, a isto to Snapchat je učinio prošloga mjeseca. O čitavom slučaju rasističkih GIF-ova, očitovali su se i iz GIPHYja, odakle za incident preuzimaju potpunu odgovornost.

– Korisnik je otkrio uvredljivi GIF u našoj biblioteci i istog trenutka sadržaj je uklonjen prema našim sadržajnim smjernicama. Nakon istrage slučaja utvrđeno je kako je GIF naljepnica postala dostupna zbog ‘buga’ koji je ispravljen. (…) Preuzimamo potpunu odgovornost za ove nedavne događaje i iskreno se ispričavamo svima koji su se našli uvrijeđenima, poručuju iz GIPHYja.