Pretraga

[NE]LOGIČNO Dvostruki standardi Studentskog centra: Može podrška Praljku i ‘rodnoj ideologiji’, ali ne i gej zastava

A- A+

Kada smo jučer objavili vijest o podizanju zastave duginih boja u Studentskom domu Stjepan Radić, kontaktirali smo i Zagreb Pride. Oni su nam rekli da nemaju veze s akcijom jer im Studentski centar nije dao dozvolu za postavljanje zastave. Ne bi bilo nimalo čudno da se javna institucija ne želi svjetonazorski opredijeliti, da SC u sličnim situacijama to već nije činio. Preciznije, kada su predavanja Ladislava Ilčića o tzv. ‘rodnoj ideologiji’, kao i zastava podrške osuđenom generalu Slobodanu Praljku bile posrijedi, SC s tim nije imao problema, za neke od njih čak osiguravši i prostorije.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

U studentskom domu na Savi osvanula zastava duginih boja: ‘I mi tu živimo!’

Studentski centar, kao jedini od svih koje su kontaktirali, Zagreb Prideu nedavno je onemogućio podizanje zastave duginih boja u studentskim domovima. Ne bi bilo nimalo čudno da se javna institucija ne želi svjetonazorski opredijeliti, da SC u sličnim situacijama to već nije činio. Primjerice, kada je Ladislav Ilčić, u prostorijama Centra sudjelovao na tribini o tzv. ‘rodnoj ideologiji’. Nakon zabrane, skupina studentskih aktivista preuzela je stvar u svoje ruke. Jučer su tako u studentskom domu na Savi izvjesili zastavu i natpis ‘I mi tu živimo’. Prema neslužbenim informacija, stanarima je to zasmetalo, požalili su se su po nalogu zastava i natpis uklonjeni.

Studenski je centar Sveučilišta u Zagrebu, dakle, u dvije situacije pokazao razmjere dvostrukih kriterija kojima se vodi.

Predavanje Ladislava Ilčića o Istanbulskoj konvenciji i tzv. ‘rodnoj ideologiji’

Krajem siječnja ove godine u prostorijama Kino Foruma, upravo u Studentskom domu Stjepan Radić, Ladislav Ilčić držao je predavanje ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’. Naglasak predavanja bio je upravo na ‘rodnoj ideologiji’, a sve to dogodilo se pod pokroviteljstvom Katoličkog pastoralnog ureda Studentskog centra.

Foto: Čitatelj portala

S obzirom na okolnosti organizacije tribine, tada smo kontaktirali Mirka Bošnjaka, sanacijskog upravitelja SC-a. Upitali smo ga planira li SC biti pokroviteljem ili organizirati tribinu koja nudi drugačiji pogled na Istanbulsku konvenciju od onog koji nudi Ilčić. Odgovor nismo dobili. No, Zagreb Pride, koji i ove godine organizira Povorku ponosa čiji je moto ‘Da nam živi, živi rod’ zatražio je dozvolu za simbolično podizanje zastave duginih boja u studentskim domovima. Dobili su odbijenicu, upravo od Bošnjaka.

Poštovani,
Studentski centar u Zagrebu je dio akademske zajednice te u krugu studentskih naselja predviđeno je postavljanje samo državne zastave Republike Hrvatske i zastave Sveučilišta u Zagrebu.
S poštovanjem,
Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj

Iako se objašnjenje može shvatiti u vidu isticanja isključivo nacionalnih i akademskih simbola, nije jasno zašto Bošnjak nije ponudio izlaganje zastave na nekom drugom mjestu. Primjerice na balkonu jednog od paviljona na kojem je, naposljetku, zastava i završila? Međutim, izgleda kako Studentski centar daje ekskluzivno pravo samo određenim svjetonazorskim pogledima na rodni identitet. Tako su Ilčiću i GROZD-u dozvolili i osigurali prostore za širenje priče o ‘rodnoj ideologiji’, dok su suprotnoj strani dostavili odbijenicu. To se zove dvostrukim kriterijima. Idemo dalje.

Transparent podrške generalu Praljku u domu na Savi stajao više od mjesec dana

Nakon presude šestorki i šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka u Haagu, stanari Studentskog doma Stjepan Radić na balkonu 1. paviljona postavili su transparent podrške. ’S prijezirom odbacujem vašu presudu’ poruka je koju su ispisali, simbolično citirajući posljednje riječi preminulog generala. Ta je zastava, prema navodima studenata s kojima smo tada razgovarali, na balkonu stajala više od mjesec dana. Na balkonu 9. paviljoan istog doma bio je postavljen drugi transparent podrške od kupreških studenata. Tek nakon našeg teksta i upita SC-u, više od mjesec dana nakon njihovog postavljanja, transparenti podrške osuđenim generalima su uklonjeni.

Promptna reakcija uklanjanja transparenata u studentskim domovima nije uvijek izostala.

Izdvojeni članak

Gej student: ‘U Hrvatskoj ne možeš biti siguran da ti neće doletit’ šaka u glavu zbog poljupca’

Kako smo objavili jučer, a nakon što je SC zabranio Zagreb Prideu podizanje zastave duginih boja, grupica studenata preuzela je stvar u svoje ruke te na balkon 1. paviljona izvijesila spomenutu zastavu uz transparent na kojem je pisalo ‘I mi tu živimo’. Međutim, niti sat i pol nakon postavljanja zastava i natpis su uklonjeni.

Prema neslužbenim informacijama, to se dogodilo zbog negodovanja stanara. Pokušali smo kontaktirati upravitelja Bošnjaka, ali i upravu Studentskog doma Stjepan Radić da ih upitamo tko je i zašto uklonio transparente, no unatoč višestrukim pozivima, nismo dobili odgovor.

Ostaje nejasno tko je uklonio zastavu, netko iz uprave doma ili stanari, ali jedno ostaje jasno – podrška Praljku nije smetala ni više od mjesec dana, a zastava duginih boja ‘trajala’ je tek nešto više od sat vremena.

[NE]LOGIČNO Dvostruki standardi Studentskog centra: Može podrška Praljku i ‘rodnoj ideologiji’, ali ne i gej zastava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap