Pretraga

U studentskom domu na Savi osvanula zastava duginih boja: ‘I mi tu živimo!’

A- A+

Prvi paviljon Studentskog doma Stjepan Radić od danas krasi i zastava duginih boja. Postavila ju je nekolicina studentskih aktivista kako bi ukazali da LGBTIQ+ studentice i studenti žive u domovima te da im nije uvijek lako. Razgovarali smo s Mijom Gonan iz Zagreb Pridea koja nam kaže kako oni nisu odgovorni za ovu akciju. Od Studentskog centra, unatoč brojnim upitima, nisu dobili dozvolu da izvjese zastavu, ali ističu kako im je jako drago što su se studenti sami organizirali.

Grupica studenata, od kojih smo dobili poziv danas poslijepodne, u Studentskom domu Stjepan Radić obavila je akciju postavljanja zastave duginih boja. Cilj akcije, kako su nam rekli, jest poručiti da i LGBTIQ+ osobe tu žive, ali i ukazati na poteškoće njihovog života u studentskim domovima.

– Veoma često cimeri ili cimerice ne znaju za našu seksualnu orijentaciju, a najviše zbog toga što se kod LGBTIQ+ studentica i studenata pojavljuje strah od diskriminacije. Sve to dovodi do nemogućnosti provođenja vremena sa svojim partnerom ili partnericom u osobnom prostoru, ali i stalnog straha od mogućeg outanja, kazali su nam mladi aktivisti koji su željeli ostati anonimni.

‘Želimo poručiti da su homofobija, transfobija i bifobija ozbiljan problem sustava obrazovanja na svim razina’

Ovom su akcijom željeli pokazati kako je diskriminacija i govor mržnje zbog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije zapravo problem koji prožima cijeli sustav hrvatskog obrazovanja, od vrtića do fakulteta.

– Želimo poručiti da su homofobija, transfobija i bifobija ozbiljan problem hrvatskog sustava obrazovanja koji je prisutan na svim razinama, a ogleda su u nedostatku sustavne edukacije o LGBTIQ pitanjima, nedostatku specijalizirane podrške za LGBTIQ učenice i učenike te studente i studentice koji su izloženi nasilju ili zlostavljanju kod kuće, u školama, na fakultetima, učeničkim i studentskim domovima, kažu nam.

Iz iskustva nam, kažu, znaju da se mnoge mlade osobe boje outati na fakultetu ili u školi, a kad iskuse zlostavljanje i diskriminaciju, nemaju se kome obratiti za pomoć pa nerijetko markiraju i izostaju s nastave.

Zagreb Pride: ‘Nemamo veze s tim, SC nam je zabranio da podignemo zastavu duginih boja’

Odmah smo kontaktirali Zagreb Pride i informirali ih o studentskoj akciji u domu na Savi te ih upitali koja je njihova uloga u svemu. Razgovarali smo s Mijom Gonan koja nam je potvrdila da ZG Pride s ovom akcijom nema nikakve veze.

– Pride nema nikakve veze s tim. Jučer smo objavili da od Studentskog centra nismo dobili dopuštenje da dignemo zastavu duginih boja u studentskim domovima. Svake godine na trgovima, javnim mjestima i institucijama podignemo brojne zastave, a svaki put iznova nastojimo povećati broj trgova i mjesta. Tako smo ove godine pokušali riješiti za studentske domove, ali nismo dobili dozvolu od SC-a. Rekli su nam da ne možemo to napraviti, kazala nam je Mia.

Nije im to veliko iznenađenje, kaže Mia, jer su se već susretali s diskriminatornim politikama učeničkih i studentskim domova.

– Jako im je drago da su se studenti i studentice organizirali, izvjesili zastavu i uspjeli podignuti svijest o LGBTIQ+ osobama u studentskim domovima, zaključila je Mia.

Dopuna teksta 18:46 h

Dobili smo informaciju da je zastavu i natpis ‘I mi tu živimo’ netko već skinuo s balkona prvog paviljona studentskog doma Stjepan Radić.