Pretraga

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze

Od nove školske godine, učenici u osnovnim i srednjim školama za obrok će dobivati raznovrsnije voće i povrće. Na meniju će se tako, uz dosadašnji izbor, naći marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, repa, crna cikla, celer i rotkva. Osim toga, uvodi se i mlijeko bez laktoze, a novosti školske prehrane predviđaju i edukativni karakter kroz posjet lokalnim proizvođačima hrane.

www.healthyfoodhouse.com

Uz dosadašnje breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu, školarci će od jeseni dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i sl., a od mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

Edukativni karakter projekta

Naime, od jeseni se u školama primjenjuje novi model projekta Školska shema, prema kojem je proširena lista prihvatljivih proizvoda za učenike. Predviđen je i edukativni karakter projekta.

– Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao kako je putem Sheme školama omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode.

Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme. Uključeni su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, a škole same odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača.

U protekloj školskoj godini više od 400 tisuća učenika uključeno u shemu besplatnog školskog voća

Prema novom modelu od jeseni, umjesto škola, osnivači školskih ustanova (jedinice lokalne ili regionalne samouprave te druge pravne ili fizičke osobe) će iskazivati interes za sudjelovanje u Shemi čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

Model je već dosad dobro prihvaćen u školama. Naime shema besplatnog školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U protekloj školskoj godini, čak je 1.060 škola sudjelovalo u projektu, i to sa 401.800 učenika i 104 dobavljača hrane.