Pretraga

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze

A- A+

Od nove školske godine, učenici u osnovnim i srednjim školama za obrok će dobivati raznovrsnije voće i povrće. Na meniju će se tako, uz dosadašnji izbor, naći marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, repa, crna cikla, celer i rotkva. Osim toga, uvodi se i mlijeko bez laktoze, a novosti školske prehrane predviđaju i edukativni karakter kroz posjet lokalnim proizvođačima hrane.

www.healthyfoodhouse.com

Uz dosadašnje breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu, školarci će od jeseni dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i sl., a od mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

Edukativni karakter projekta

Naime, od jeseni se u školama primjenjuje novi model projekta Školska shema, prema kojem je proširena lista prihvatljivih proizvoda za učenike. Predviđen je i edukativni karakter projekta.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje HRT-a: Provjerite koliko je učenika u Hrvatskoj uključeno u organiziranu školsku prehranu

– Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao kako je putem Sheme školama omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode.

Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme. Uključeni su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, a škole same odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača.

U protekloj školskoj godini više od 400 tisuća učenika uključeno u shemu besplatnog školskog voća

Izdvojeni članak

Prvi put u Hrvatskoj: 18.000 osnovaca ove županije od 2018. imat će besplatnu školsku prehranu

Prema novom modelu od jeseni, umjesto škola, osnivači školskih ustanova (jedinice lokalne ili regionalne samouprave te druge pravne ili fizičke osobe) će iskazivati interes za sudjelovanje u Shemi čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

Model je već dosad dobro prihvaćen u školama. Naime shema besplatnog školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U protekloj školskoj godini, čak je 1.060 škola sudjelovalo u projektu, i to sa 401.800 učenika i 104 dobavljača hrane.

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze
Share via
Copy link
Powered by Social Snap