Pretraga

Pet bizarnih olimpijskih sportova kojima nema povratka

A- A+

Dio ljubitelja sporta se i dan danas čude odabiru nekih sportova u olimpijsku obitelj,no što bi tek rekli kad bi pogledali Igre kroz povijest. Ako vas čude hodanje na 50 kilometara ili ako smatrate da  dresuri konja nije mjesto na OI pogledajte kakve su ideje imali u MOO kroz povijest.

Gađanje živih golubova

Ova bizarna disciplina pojavila se u olimpijskom programu samo jedanput i to na Igrama u Parizu 1900.godine. Danas bi šanse za ulazak na igre ovaj sport imao otprilike koliko i sami golubovi u Parizu.

Na početku 20.stoljeća očigledno nitko nije vidio problem u tome da za vrijeme jednog natjecanja strada 300 ptica. Prvo i jedino zlato u osvojio je Belgijanac Leon de Lunden koji je glave stajao ukupno 21 goluba.

Sama arena je naposljetku bila prekrivena krvlju i perjem. Gađanje golubova zasigurno nema veze s olimpizmom što su i organizatori naposljetku shvatili te je disciplina povučena s programa. Ovo natjecanje će ostati zabilježeno u povijesti kao jedino u kojem je namjerno netko naudio životinjama

Utrka motornim brodovima

Utrka motornim brodovima se kao i prethodno spomenuta disciplina pojavila na Igrama samo jednom. London 1908. je predstavio ovu disciplinu koja je doživjela neočekivani fijasko. Naime svako od tri natjecanja je zbog loših vremenskih prilika i čestih sudara završio samo po jedan brod.

U otvorenoj klasi zlato su osvojili Francuzi, a u ostale dvije Britanci. Srebrne i brončane medalje nisu dodijeljene.  Nakon neuspjeha na londonskim Igrama odmah je povučen sa programa jer je MOO odlučio da motorni sportovi nisu prikladni za OI.

Potezanje užeta

Vjerovali ili ne i potezanje užeta je nekoć bilo olimpijska disciplina. Za razliku od ostalih sportova koji su neslavno završili svoje sudjelovanje na OI, potezanje užeta je bilo iznimno popularno, a svoje mjesto u olimpijskoj obitelji je izgubio iz pomalo bizarnog razloga. Ukinut je 1920.godine jer nije imao međunarodno koordinacijsko tijelo što je bio zahtjev MOO-a.

Eto zbog tehničke kvake ostadosmo bez natjecanja kojeg je voljela publika, a i Hrvati bi imali dobre šanse za medalju.

Pojedinačno sinkronizirano plivanje

Ovaj sport oksimoronskog naziva našao je svoje mjesto na Olimpijskim igrama prije no što je nadležnima došlo do mozga da zapravo nema smisla.

Pojedinci su u vodi izvodili koreografiju koja je morala biti usklađena s glazbom i to je razlog naziva sinkronizirano. Osvajači medalja su na sve tri natjecanja (od 1984. do 1992.) bili iz Kanade, Japana i SAD-a. Publika baš nije bila zainteresirana pa su i ovaj sport likvidirali nakon Barcelone 1992.godine.

Skok u dalj na konju

Još jedna jednokratna novost prvih pariških igara je i skok u dalj na konju. O ovom se sportu prilično malo zna, a osvajač zlata je bio Belgijanac Constant van Langendonc koji je na konju Extra –Dry skočio 6 metara i 10 centimetara.

Kako je samo natjecanje bilo vrlo dosadno za publiku skok na konju su odmah povukli s programa Igara.